Dostupni linkovi

Protest u Sarajevu: Jerusalem je centar svih religija i Palestine


Stotinjak građana, uglavnom porijeklom iz Palestine, protestovalo je u Sarajevu protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela, dajući podršku palestinskom narodu.

Na protestu bez incidenata, koji je organizovala Palestinska zajednica u BiH, Udruženje Palestinsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva, Egipatska unija u BIH i Udruženje Mladi muslimani, okupili su se mahom građani koji su u BiH došli kao studenti u vrijeme bivše Jugoslavije, ostali u BiH i osnovali ovdje porodice.

Nosili su transparente ispisane na engleskom jeziku na kojima je pisalo “Jerusalem is the capital of Palestine” (Jerusalem je glavni grad Palesine), “Stop Trump” (Zaustavite Trumpa), “Down with Israel” (Dole Izrael) kao i slike jerusalemske džamije Al-Aksa, Trumpa s krvavim rukama te palestinske i bh. zastave.

Dr. Majed Maarouf, predsjednik Udruženja palestinske zajednice i bivši palestinski ambasador u BiH, kazao je da su “cionisti rekli da će starci umrijeti, a mladi zaboraviti”.

“Niko od nas Palestinaca neće zaboraviti svoju domovinu. Ovdje je s nama dosta unučadi koji su rođeni u Sarajevu. Branit će se i borit će se za slobodnu Palestinu i da glavni grad bude Jerusalem, časni al-Kuds. Skupili smo se ovdje da kažemo 'Trump, ne! Nemate pravo da dajete nekretninu. Nekad ste se time bavili, ali sad ste predsjednik jedne moćne države koja kontrolira svijet. Ponašajte se u skladu s tim. Jerusalem nije nekretnina da je možete poklanjati Izraelu. Izrael je okupatorske snaga koja krši UN-ove rezolucije”, kazao je Maarouf propraćen pljeskom okupljenih.

Avdo Hebib, predsjednik Udruženja Palestinsko-bosanskohercegovačko prijateljstvo, kazao je da “palestinski narod više od 70 godina vodi borbu za pravo na slobodu, što je nezabilježeno u historiji, protiv onih koji nemaju na to nikakvo moralno, već okupatorsko pravo”.

“Neću reći da je to odluka gospodina Trumpa da se Jerusalem proglasi glavnim gradom Izraela, već prijedlog koji neće prihvatiti niko na ovom svijetu. Mi kažemo gospodinu Trumpu da zemlju Palestinaca ne može nikome poklanjati jer je to vjekovno vlasništvo palestinskog naroda, a sam Jerusalem je centar svih religija svijeta”, kazao je Hebib.

Dodao je da će Vijeće sigurnosti UN-a ovih dana o tome dati svoj stav, a da je jedinstvo islamskog svijeta pokazano na samitu (Organizacije islamske konferencije, op. a.) u Istanbulu koji se energično se suprotstavio i rekao da Jerusalem ne može biti ništa drugo nego ono što jeste – centar svih religija svijeta i centar Palestine.

“Dajemo podršku u svoj braći muslimanima u svijetu koji su ugroženi, i u Mijamnaru, Sudanu, Jemenu i drugim zemljama”, kazao je Hebib.

Skupu se obratio i dr. Mustafa Cerić, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, koji je kazao da smo “svi isti jer su nam isti preci, Adem i Hava”. Pozvao je muslimanski svijet da se ujedini.

“Podržavamo odluke Arapske lige da se primjene sve rezolucije UN-a i Vijeća sigurnosti UN-a”, kazao je Cerić. Poručio je da će “Amerika i Trump biti prijatelji kad budu poštovali pravo Palestinaca na život, slobodu, vjeru i imetak i čast”.

XS
SM
MD
LG