Dostupni linkovi

Letelica Sojuz poletela sa Zemlje


Sojuz, ilustrativna fotografija
Sojuz, ilustrativna fotografija

Ruska kapsula Sojuz sa trojicom astronauta iz Rusije, Japana i SAD poletela je prema Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Kapsula sa astronautima Antonom Škaplerovim, Norišigeom Kanajom i Skotom Tringlom lansirana je u subotu sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Raketa je poletela u 1.23 po lokalnom vremenu i bilo joj je potrebno devet minuta da uđe u orbitu.

To je prvo putovanje u svemir za Kanaju i Tringla, dok je Škaplerov u trećoj misiji, navodi agencija AP.

Prethodno su se, 14. decembra, trojica astronauta vratila na Zemlju posle gotovo šest meseci provedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Ruska kapsula Sojuz sa astronautima Rendijem Bresnikom iz američke svemirske agencije NASA, Rusom Sergejom Rjazanskim i Paolom Nespolijem iz Evropske svemirske agencije sletela je u snegom pokrivenu stepu u Kazahstanu.

Bresnik, Rjazanski i Nespoli proveli su 139 dana na Medjunarodnoj svemirskoj stanici. Njih trojica su stigli na stanicu u julu i učestvovali su u stotinama naučnih eksperimenata i izveli nekoliko svemirskih šetnji. Na stanici su ostali Aleksandar Misurkin, komandant posade i dvojica Amerikanaca Džo Akaba i Mark Vande Hej.

Tokom boravka na stanici posada je dobila telefonski poziv od pape Franje koji je sa njima razgovarao o Danteovim stihovima i o "Malom princu" Antoana de Sent-Egziperija.

Na Medjunarodnoj svemirskoj stanici biće ponovo šestočlana posada dolaskom Skota Tingla iz Nase, Antona Škaplerova iz Rusije i Japanca Norišige Kanaija koji poleću ka stanici iz Kazahstana u nedelju.

XS
SM
MD
LG