Dostupni linkovi

Tilerson: Severna Koreja mora da prestane da preti


Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je danas da mora da se trajno prekine preteće ponašanje Severne Koreje pre nego što dođe do razgovora između Vašingtona i Pjongjanga.

"Severna Koreja mora da zasluži da se vrati za pregovarački sto. Kampanja pritiska mora i biće nastavljena sve dok se ne ostvari denuklearizacija", kazao je Tilerson na sednici Saveta bezbednosti UN, prenosi Rojters.

Dodao je da SAD neće prihvatiti nikakve preduslove za diplomatske razgovore sa Severnom Korejom. Tilerson je takođe kazao da su otvoreni kanali za komunikaciju sa Pjongjangom.

Istovremeno, on je zatražio od Rusije i Kine da povećaju pritisak na Severnu Koreju da poštuje rezolucije UN.

On je nakon sjednice Saveta bezbednosti UN novinarima rekao da će administracija američkog predsednika Donalda Trampa zajedno sa međunarodnom zajednicom nastaviti da vrši pritisak na Pjongjang.

Tilerson je podgrejao nadu ove sedmice da SAD i Severna Koreja mogu da pregovaraju o prevazilaženju blokade, izajviviši da su SAD "spremne za razgovore kad Severna Koreja zaželi".

Međutim, Bela kuća se distancirala od ovog Tilersonovog stava ističući da sada nije vreme za pregovore.

Ruski predsednik Vladimir Putin je tada pozitivno reagovao na izjave Tilersona, čestitajući na promeni tona, "razumnosti" i "veoma dobrom signalu". Na inicijativu predsednika SAD, njih dvojica su juče razgovarali o Severnoj Koreji.

Pjongjang je jasno predočio da nije mnogo zainteresovan za pregovore sve dok poseduje mogućnost da pogodi SAD raketom sa nuklearnom glavom, što, kako smatra većina eksperata, još nije potvrdio da je u stanju.

"Ne tražimo, kao što ni ne želimo, rat sa Severnom Korejom", rekao je Tilerson. Američka ambasadorka u UN Niki Hejli nije bila prisutna, a poznato je da nije u dobrim odnosima s državnim sekretarom, ocenjuje AP

Savet bezbednosti je u više navrata pojačao sankcije Pjongjangu koje je uveo 2006.

Kina je pozvala na “hitno okončanje retorike i poteza koji ne idu u prilog denuklearizacije” Korejskog poluostrva.

Ruski ambasador u UN Vasilj Nebencia upozorio je na opasnost od rata oko Severne Koreje.

"Jedan nepromišljen ili pogrešno shvaćen potez može dovesti do žalosnih posledica", kazao je Nebencia.

Iako to retko čini, severnokorejski ambasador u UN Dža Song Nam je prisustvovao sednici SB UN, a deo Tilersonovog govora je slušao zatvorenih očiju.

Na pitanje o dijalogu s Pjongjangom bez preduslova, Tramp je danas rekao da će se "videti šta će biti sa Severnom Korejom".

XS
SM
MD
LG