Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Četiri Palestinca poginula u demonstracijama


Četiri Palestinca su poginula, a više od 160 ranjeno tokom nasilnih demonstracija širom Zapadne obale i duž granice s pojasom Gaze protiv odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, prenosi AP.

Ranjen je i jedan izraelski granični policajac koga je nožem napao Palestinac kraj Ramale na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinci na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze su danas kraj granične ograde palili automobilske gume i bacali kamenice na izraelske vojnike koji su ih rasterivali suzavcem i bojevom municijom.

Portparol palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf al - Kidra potvrdio je pogibiju dva Palestinca od pogodaka mecima u glavu. Jedan je bio invalid, bez obe noge. On je nekoliko puta učestvovao u neredima duž granice i njegove fotografije s palestinskom zastavom su objavljene na društenim mrežama.

Od početka demonstracija protiv Trampove odluke poginulo je ukupno šest Palestinaca u Gazi.

U istočnom Jerusalimu Palestinci su pod svojim mahali zastavama uzvikivali "Jerusalim je arapski!", a neki bacali boce na policiju.

Sukobi su bili žešći na Zapadnojm obali gde je 13 demonstranata ranjeno bojevom municijom, a 61 gumenim mecima, dok su desetine zatražile lekarsku pomoć zbog udisanja suzavca.

Palestinci se sukobljavaju s izraelskim snagama bezbednosti od 6. decembra, kada je Tramp priznao Jerusalim kao samo izraelski.

Palestinski lider Mahmud Abas smatra da SAD zbog te odluke više ne mogu posredovati u bliskoistočnom mirovnom procesu koji je u zastoju još od 2014. godine

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze pozvao je na novi oružani ustanak protiv Izraela zbog takve odluke.

Palestinci nameravaju da za glavni grad svoje buduće nezavisne države proglase istočni deo Jerusalima koji Izrael drži pod okupacijom još od Šestodnevnog rata 1967. godine. Tamo su sveta mesta tri velike monoteističke religije, a status Jerusalima je jedno od najspornijih pitanja koja dele Palestince i Izrael.

XS
SM
MD
LG