Dostupni linkovi

Izraelska armija ranila više od 40 Palestinaca


Izraelski vojnici su ranili iz vatrenog oružja više od 40 Palestinaca u Gazi, koji su protestovali zbog odluke predsednika SAD Donalda Trampa da preseli američku Ambasadu u Jerusalim i prizna ovaj grad za prestonicu Izraela, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

U saopštenju se navodi da su trojica Palestinaca ranjena na Zapadnoj obali, dok je njih 38 ranjeno na granici u Pojasu Gaze.

Izraelska policija je u blizini Ramale upucala muškarca, nakon što je nožem ubo jednog policajca. Rojtersovi fotografi su rekli da su videli kako je ranjeni Palestinac držao nož u ruci i da je nosio nešto što je ličilo na pojas sa eksplozivom.

Iz oružanih snaga Izraela je saopšteno da je u protestima učestvovalo oko 2.500 Palestinaca, koji su gađali vojnike i pripadnike granične policije zapaljenim gumama, eksplozivnim napravama i kamenjem.

Slične scene dogodile su se duž granice sa Pojasom Gaze, gde je u demonstracijama učestvovalo oko 3.500 Palestinaca.

“Tokom nemira, vojnici su selektivno gađali glavne podstrekače”, saopštila je izraelska armija.

Palestinski militanti skoro svake veče ispaljuju rakete na Izrael, ali za sada nema žrtava. U kontraudaru izraelskih snaga poginula su dva pripadnika Hamasa, javlja Rojters.

Izrael je zauzeo Istočni Jerusalim nakon rata 1967, u kome je porazio arapske zemlje, i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nije priznala. Palestinci se nadaju da će ovaj deo grada biti prestonica njihove buduće države. Trampov potez je obziljan udarac na mirovni proces koji je od ranije u zastoju, ocenjuje britanska agencija.

Američki potpredsednik Majk Pens će posetiti sledeće sedmice Izrael i Egipat.

XS
SM
MD
LG