Dostupni linkovi

Tusk: Argumenti Poljske protiv izbeglica ne dolaze u obzir


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk odbio je da podrži Poljsku u borbi da ne primi nijednog izbeglicu u evropskom programu relokacije i upozorio da Evropa mora da se brani pred nelegalnom migracijom ali ne sme da postane mesto gde se na ljude gleda sa prezirom ili mržnjom.

"Od samog početka migracijske krize postavljam oštro pitanje prioriteta kao što je zaštita spoljašnjih granica i evropske teritorije. Nastojim da u to ubedim sve partnere. Vredi učiniti sve da se Evropa zaštiti od nelegalne migracije ali takođe vredi raditi sve da se Evropa ne promeni u mesto gde ljudi gledaju jedni na druge sa mržnjom ili prezirom", kazao je Tusk poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Tusk, nekadašnji poljski premijer, izjavio je to kao komentar na jučerašnje pohvale iz cele Višegradske grupe koja je Tuskovo upozorenje pred samit Evropske unije da su kvote neuspešni mehanizam i da samo izazivaju razdor u Evropi proglasila za pobedu na izbegličkim kvotama a novi poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da Tusk počinje da govori na isti način kao i Poljska.

"Ako neko sugeriše da ću koristiti argumente o migraciji ili da ću govoriti glasom sličnim glasu stranke Pravo i Pravda u Poljskoj, to ne dolazi u obzir iz političkih i moralnih razloga. Učiniću sve da pomognem onima koji žele da brane Evropu ali nikada neću preći na stranu onih koji govore o drugom čoveku sa prezirom i nipodaštavanjem", kazao je Tusk.

Kao veliki uspeh Višegradske četvorke u borbi protiv izbegličkih kvota Tuskovo pismo pohvalio je i češki predsednik Miloš Zeman.

"Zaista sam se obradovao. Konačno je postao muško i ponaša se kao evropski predsednik koji brani interese EU. Evropska komisija je samo skup činovnika i ako se pobune treba odmah da ih izbace", rekao je Zeman sinoć u redovnom nedeljnom intervjuu za privatnu češku televiziju TV Barandov.

Češki predsednik dodao je da kvote više niko ne uzima ozbiljno.

"Ima zemalja koje su primile migrante i to im se obilo o glavu dok su druge izvukle pouke iz njihove greške. Mi imamo mnogo migranata iz Ukrajine i Vijetnama ali muslimanske migrante ne želimo. Samo narušavaju našu kulturu", kazao je Zeman.

XS
SM
MD
LG