Dostupni linkovi

Kancelarija EU: Kosovo prioritetni partner Europola


Priština, april 2016.
Priština, april 2016.

Zvaničnici Evropske unije i Kosova sastali su se 14. i 15. decembra u Prištini kako bi razgovarali o bezbednosti, borbi protiv terorizma i borbi protiv nasilnog ekstremizma. Delegaciju EU predvodio je zamenik generalnog sekretara, Pedro Serrano, iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), zajedno sa koordinatorom EU za borbu protiv terorizma, Gillesom de Kerchovom, i zamenikom direktora direkcije, Olivierom Onidijem, iz DG HOME. To je još jedna u nizu poseta visokog nivoa Zapadnom Balkanu o ovim pitanjima.

"Terorizam i nasilni ekstremizam predstavljaju zajednički izazov za EU i Zapadni Balkan i mogu se efektivno rešiti samo kroz blisku saradnju. Sastanci održani tokom dva dana su bili produktivni u ocenjivanju izazova i identifikovanju pristupa u jačanju zajedničkih napora u borbi protiv ovih izazova. U tom kontekstu, obe strane su pozdravile da je od 13. decembra 2017. godine Kosovo postalo prioritetni partner Europol-a, s ciljem daljeg jačanja strateške saradnje sa EU", navodi se u saopštenju kancelarije Evropske unije u Prištini.

Zvaničnici EU sastali su se sa visokim kosovskim zvaničnicima: premijerom, Ramushem Haradinajem, zamenikom premijera i ministrom za spoljne poslove, Behxhetom Pacollijem, ministrom unutrašnjih poslova, Flamurom Sefajem, i generalnim direktorom Policije Kosova, Shpendom Maxhunajem.

Terorizam, radikalizacija i nasilni ekstremizam nastavljaju da predstavljaju bezbednosnu pretnju po EU i Zapadni Balkan. Na regionalnom nivou, saradnja između relevantnih zemalja Zapadnog Balkana i drugih ključnih partnera je od suštinskog značaja, olakšana kroz Inicijativu Zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma (WBCTi). Inicijativa ima za cilj integraciju EU i međunarodne pomoći i regionalnu saradnju u oblasti borbe protiv terorizma, minimizaciji udvostručavanja i maksimalizaciji efikasnosti troškova i koristi.

Na Kosovu, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU pokriva osnovne elemente relevantne za borbu protiv terorizma, uključujući uspostavljanje solidnog istorijata istražnih radnji, krivičnog gonjenja i pravosnažnih presuda, kao i unapređenu regionalne saradnje i razmene informacija između organa za sprovođenje zakona i obaveštajnih službi. Od 13. decembra 2017. godine, Kosovo je u potpunosti uključeno na evro spisak prioritetnih partnera za stratešku saradnju. Europol je Agencija Evropske Unije za saradnju i sprovođenje zakona.

XS
SM
MD
LG