Dostupni linkovi

Dizni kupuje Foks za 52 milijarde dolara


Televizija Foks, arhiv
Televizija Foks, arhiv

Kompanija “Volt Dizni” objavila je danas da kupuje grupu medija i zabave "Tventiferst sentjuri Foks" (21st Century Fox) koju kontroliše porodica Merdok, za 52,4 milijardi dolara u deonicama, čime su okončane višenedeljne spekulacije o tom poslu.

Kako ocenjuje Rojters, to je deo nastojanja Diznija da se suoči sa rastućom konkurencijom iz “Netlfiksa” i “Amazona”.

Ovom operacijom Kompanija Volt Dizni biće ojačana sadržajem i razonodom, navodi se u saopštenju.

"Foksova" imovina biće prodata "Dizniju", uključujući kablovske mreže.

Prema konačnim uslovima sporazuma, Dizni kupuje televizijske i filmske studije Foksa, televizije Fox i National Geographic kao i Foksovu imovinu u inostranstvu odnosno indijsku televiziju Star, i 39 odsto udela koje Foks ima u evropskoj televizijskoj grupi Skaj, kao i Foksov udeo u video striming platformi Hulu.

“Dizni” će doći, između ostalog, u posed studija u kojima su snimljeni blokbasteri po Marvel junacima, zatim “Avatar” kao i TV emisije poput “Simpsonovi”.

"Dizni" će preuzeti i oko 13,7 milijardi dolara neto duga kompanije "21. senčeri Foks".

Pre nego što se sprovede kupovina, 21st Century Foks će izdvojiti radiodifuzni deo Fox Broadcasting televiziju i stanice, vesti Fox News, i sportske televizije kao što je Fox Sports. Oni će formirati novu kompaniju.

Direktor "Diznija" Bob Iger (66) ostaće na ovoj funkciji do 2021. godine kako bi nadgledao integraciju "Foksovih" poslova.

On je već tri puta odlagao odlazak u penziju. Prethodnog puta je u martu izjavio da namerava da napusti kompaniju u julu 2019. godine.

Kako navodi AP, dolazi do velikih promena u poslovima zabave. Televizija više nema monopol na zabavu u domu. Postoji Netfliks koji planira da potroši do osam milijardi dolara za programe iduće godine, zatim Amazon gradi svoju biblioteku i dao je veliki novac za televizijska prava za Gospodara prstenova. Fejsbuk, Gugl i Epl takođe investiraju u video.

Činjenica da su Rupert Merdok i njegovi sinovi bili spremi da prodaju veći deo svog poslovanja koji su gradili godinama primljeno je kao šok u industriji zabave, navodi agencija AP.

Ovim sporazumom je okončana više od pola veka duga ekspanzija vlasnika “Foksa” Roberta Mardoka, koji je od australijskog lista nasleđenog od oca u 21-oj godini, stvorio najvažniji medijski i filmski konglomerat na svetu.

XS
SM
MD
LG