Dostupni linkovi

Beograd nije dobio dopis iz Zagreba o Banskim dvorima


Ministarstvo pravde Srbije nije dobilo od hrvatskog ministarstva nikakav zahtev, niti optužni akt, niti predlog za ekstradiciju, te ne možemo da se izjasnimo o čemu se radi, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović na pitanje RSE kakav će biti stav Beograda povodom krivičnih prijava hrvatske policije protiv šestorice bivših visokopozicioniranih pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) zbog raketiranja Banskih dvora u Zagrebu u oktobru 1991. godine.

„Moći ćemo da reagujemo tek kada dobijemo konačni pismeni zahtev“, rekla je ministarka Kuburović.

Ona je međutim, navela da je saradnja između Srbije i Hrvatske na najnižem mogućem nivou kada je reč o međunarodnoj i regionalnoj saradnji o postupanju po zamolnicama u vezi sa ratnim zločinima.

„S obzirom da Republika Hrvatska odbija da postupi po zamolnicama Republike Srbije, naročito nakon donošenja zakona o ništetnosti i poništavanju svih pravnih akata i sporazuma koji su pre toga bili potpisani sa Srbijom a odnosili su se na pružanje međunarodne pravne pomoći“, rekla je Kuburović.

Bivši pripadnici JNA sumnjiče se za pokušaj ubistva predstavnika najviših državnih vlasti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, rečeno je u sredu na konferenciji za novinare hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

XS
SM
MD
LG