Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Putin: Vještačka špijun-manija zahvatila Washington


Putin na godišnjoj konferenciji za medije, Moskva

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će se na predsjedničkim izborima u ožujku naredne godine kandidirati kao nezavisan kandidat.

"Ja ću biti nezavisni kandidat, ali naravno, računam na potporu onih političkih snaga, partija i organizacija koje dijele moje poglede na razvoj države. Računam na široku potporu građana", rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za medije.

Kazao je da se na predstojećim izborima neće suočiti sa kredibilnim suparnikom, ali da će pokušati kreirati više izbalansiran politički sustav u zemlji.

Najavio je povećanje vojnog proračuna na 2,8 triliona rubalja iduće godine uz tvrdnju da to neće našteti proračunu. Konstatirao je da SAD troše mnogo više na vojsku od Rusije.

Žalio se zbog toga što je "vještačka 'špijun-manija' zahvatila Washington", te izrazio nadu da će se odnosi Sjedinjenih Država i Rusije "na kraju normalizirati".

"SAD i Rusija trebaju prestati da se bore kao životinje. Ima mnogo stavri koje mogu ujediniti dvije zemlje. Dijelimo zajedničke izazove kao što je terorizam", rekao je Putin.

Upitan da procijeni rezultate Donalda Trumpa (Tramp) otkako je preuzeo dužnost američkog šefa države, Putin je rekao da nije na njemu da sudi, ali da vidi značajna postignuća Trumpove administracije.

Ruski predsjednik je ustvrdio da su optužbe o kontaktima između suradnika Trumpa i Rusije "izmislili" Trumpovi oponenti kako bi podrivali njegov legitimitet.

Naveo je da Trump "nije u mogućnosti" da popravi odnose sa Rusijom zbog "određenih restrikcija".

Kako je naveo, kontakti između ruskih dužnosnika i članova izbornog stožera Donalda Trumpa tijekom izborne kampanje 2016. godine bili su rutinski, ali su ih Trumpovi suparnici "izvrnuli".

"Susreti sa veleposlanicima su uobičajena praksa", istakao je Putin.

On smatra da su Sjedinjene Države de facto napustile sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (Intermediate Nuklear-Forces Treaty) koji je potpisan prije 30 godina, ali da "Rusija to neće učiniti".

"Rusija neće sudjelovati u trci u naoružanju", zaključio je ruski predsjednik.

XS
SM
MD
LG