Dostupni linkovi

Republikanci kritikovali Muellera zbog istrage o Rusiji


Zamjenik tužioca SAD Rod Rosenstein na saslušanju na Kapitol hilu, 13. decembra 2017.
Zamjenik tužioca SAD Rod Rosenstein na saslušanju na Kapitol hilu, 13. decembra 2017.

Predstavnici Republikanske stranke u Predstavničkom domu, konkretno Komitetu za pravosuđe, kritikovali su Ministarstvo pravde zbog političkih izjava istražitelja koji vode istragu o kontaktima saradnika američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskih zvaničnika.

Zamjenik državnog tužioca Rod Rosenstein je pred Komitetom za pravosuđe odgovarao na pitanja zastupnika u srijedu, tokom koje su republikanci pokušali da dobiju od njega neke detalje u vezi istrage koju vodi tim specijalnog zastupnika, bivšeg direktora FBI-ja, Roberta Muellera.

Rosenstein, koji ima dužnost nadledanja Muellerove istrage, jer je zbog kontakata sa Rusima i laganju o njima, glavni tužilac Jeff Session morao da se isključi iz istrage, našao se pod pritiskom republikanaca zbog nedavnih sms poruka koje su pokazale da se dva člana Muellorovog tima snažno protive Trumpu.

Na pitanje da li bi, da mu Trump naredi da otpusti Muellera to učnio, Rosenstein je odgovorio:

"Slijedio bih pregulativu. Ako bi postojao dobar razlog ja bih djelovao. Ako ne bi postojao razlog, ne bih," precizirao je.

Pod pritiskom daljih pitanja republikanaca, Resenstein je rekao da ne vidi niti jedan razlog zbog kojeg bi otpustio Muellera.

"Bilo bi veoma teško naći bilo koga kavlifikovanijeg za ovaj posao," rekao je panelu Predstavničkog doma Rosenstein.

Ministarstvo pravde (DOJ), odnosno zamjenik državnog tužioca, Rod Rosenstein, je pod pritiskom javnosti na proljeće imenovao Roberta Muellera za specijalnog istražitelja veza Trumpovog tima sa Rusima i miješanju Kremlja u prošlogodišnje predsjedničke izbore u Sjedinjenim državama, nakon što je američki predsjednik 10. maja otpustio direktora FBI-ja, Jamesa Comeya, koji nije htio poslušati Trumpa da okonča istragu u Rusiji.

Muellova istraga je do sada već proizvela dvije optužnice protiv Trumpovih saradnika, bivšeg šefa kampanje Paula Manforta i njegovog zamjenika Ricka Gatesa.

Takođe su dvojica saradnika američkog predsjednika sporazumno priznali krivicu, George Papapadopulos, savjetnik za spoljnu politiku u kampanji i Michael Flynn savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće koji je podnio ostavku 20-tak dana nakon što je Trump položio zakletvu na dužnost predsjednika SAD.

XS
SM
MD
LG