Dostupni linkovi

Babiš novi premijer Češke


Miloš Zeman i Andrej Babiš u Pragu, 6. decembar 2017.

Predsjednik Češke Republike Miloš Zeman imenovao je u srijedu zamku Hradčani u Pragu novu češku manjinsku vladu stranke ANO na čelu sa milijarderom Andrejom Babišom.

On je 6. decembra, a 14 ministara je danas položilo zakletvu i preuzelo dužnost.

Babiš, ministar finansija u prethodnoj vladi, je za svoj manjinski kabinet, jer nakon jesenjih izbora nijedna od osam stranaka nije htjela sa njim u koaliciju, odabrao pet dosadašnjih ministara.

Međutim, neki su preuzeli druge resore, poput bivšeg ministra odbrane Martina Stropnjickog koji je sada novi šef češke diplomatije.

Vlada ima rok od 30 dana da zatraži i dobije povjerenje parlamenta, međutim predsjednik Zeman danas je rekao da to što nema, a čak nije izvjesno da će dobiti povjerenje parlamenta, ne znači da je Babišova vlada manje vrijedna.

Zeman je od Babišu i njegovih ministara zatražio da odmah krenu sa radom.

"Poštovaću svoje obećanje da, ako Vaša vlada ne dobije povjerenje parlamenta, ponovo imenujem Andreja Babiša za premijera. Taj drugi put dao bih Babišu više vremena da dogovori podršku bilo koalicionoj, bilo manjinskoj vladi", naveo je Zeman.

Premijer Babiš zahvalio je Zemanu što ga je blagovremeno imenovao da može sutra da se kao novi češki premijer uputi u Brisel na samit Evropske unije koji će raspravljati o važnim stvarima kao što su izbjeglička kriza i Brexit.

"Sigurno je da ćemo biti aktivniji u EU. Cijela češka politička scena mora da bude na istom brodu i da se bori za bezbjednu Evropu i svim sredstvima protiv nelegalne migracije", rekao je sam Babiš nakon polaganja zakletve.

Andrej Babiš najavio je već ranije da će nastojati da ubijedi EU da povuče tužbu protiv Češke, Poljske i Mađarske za to što ne žele da sarađuju u vezi sa prihvatom izbjeglice koje su stigle u EU u okviru mehanizma razmještanja.

Danas je na sjednici Evropskog odbora Poslaničkog doma češkog parlamenta novi češki premijer odbio kao apsolutno neprihvatljiv prijedlog Evropskog parlamenta da se usvoji trajni mehanizam preraspodjele izbjeglica po nacionalnim kvotama za slučaj novog zaoštravanja migracijske krize.

"Prijedlog Evropskog parlamenta je apsolutno neprihvatljiv i mi sa tim nijemo saglasni. Insitiramo da u prijedlogu politike azila ne budu kvota i učinićemo sve za to", rekao je Babiš.

Neke prijedloge reforme dablinskog sistema je pohvalio, prije svega ubrzanje postupka odobravanja azila, zato što bi to, kako je rekao, omogućilo efikasnije vraćanje migranata koji nijesu dobili azil u EU u njihove domovine.

XS
SM
MD
LG