Dostupni linkovi

Krivična prijava protiv oficira JNA zbog napada na Banske dvore


Banski dvori danas su sjedište hrvatske vlade

Protiv šestorice bivših visokopozicioniranih pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Jugoslovenske narodne armije (JNA) podnijete su krivične prijave zbog raketiranja Banskih dvora u Zagrebu u oktobru 1991. godine, objavila je danas hrvatska policija.

Na konferenciji za novinare hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova rečeno je da se bivši pripadnici JNA sumnjiče za pokušaj ubistva predstavnika najviših državnih vlasti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Nijedan od osumnjičenih nije dostupan hrvatskim institucijama.

Prema podacima policije, petorica su državljani Srbije, a jedan Hrvatske i on se, kako se pretpostavlja, nalazi u Južnoafričkoj Republici gdje radi kao civilni pilot.

Policija nije objavila imena osumnjičenih, već samo njihove inicijale i funkcije.

Tako su krivičnom prijavom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu obuhvaćeni tadašnji komandant 5. vazduhoplovnog korpusa general major LJ. B. (78), načelnik u protivvazdušnoj odbrani S. J. (68), načelnik 105. lovačkog bombarderskog avijacijskog puka Dj. M. (62), referent u tadašnjem KOS-u ratnog vazduhoplovstva Č. K. (66), kao i dva pilota izvršitelja R. D. (60) i D. L. (59).

Sumnjiče se da su učestvovali u planiranju, organizaciji i izvršenju vazdušnog napada na Banske dvore, gdje je bilo sjedište hrvatskih vlasti, a danas vlade. U tom napadu poginuo je jedan civil, četvoro ih je ranjeno, te je pričinjena velika materijalna šteta.

U krivičnoj prijavi se navodi da su Banski dvori bili cilj kao sjedište legalno izabranih tijela vlasti Republike Hrvatske, a prilikom sastanka prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, tadašnjeg predsjednika Predsjedništva SFRJ Stjepana Mesića i tadašnjeg predsjednika Saveznog izvršnog vijeća Ante Markovića.

Namjera je, navodi se u prijavi, bila da se spriječi raskid državno-pravnih veza Hrvatske s drugim republikama i pokrajinama SFRJ, ugrozi ustavno državno i društveno uređenje i sigurnost Hrvatske ubistvom Franje Tuđmana, kao i da se izazove strah i panika civilnog stanovništva.

U napadu su korištena dva aviona tipa "super galeb G-4" iz 105. lovačko bombarderski avijacijski puk RV i PVO, naoružan avionskim raketama vazduh – zemlja i avio bombama.

Policija je navela da je kriminalističko istraživanje tog događaja bilo složeno i da je zahtijevalo duže vrijeme, jer je riječ o visokopozicioniranim osobama iz JNA. Kako je rečeno, u istrazi nijesu učestvovali predstavnici srpskog pravosuđa.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG