Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iz SAD u BiH deportovano deset osumnjičenih za ratne zločine


Ilustracija

Više od deset osumnjičenih za ratne zločine otkriveno je, procesuirano i deportovano u protekloj deceniji iz Sjedinjenih Država u Bosnu i Hercegovinu, rečeno je na sastanku delegacija Tužilaštva BiH i Imigracione i carinske službe SAD-a.

Sud u Sjedinjenim Američkim Državama je prošle sedmice donio odluku da deportuje Olivera Dragića u Bosnu i Hercegovinu nakon što je priznao da je lagao imigracijskim vlastima prilikom ulaska u SAD u vezi sa pripadnošću jedinicama koje su učestvovale u genocidu u Srebrenici, jula 1995. godine.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da ove dvije institucije imaju dobru i kontinuiranu dugogodišnju saradnju u otkrivanju, identifikovanju i procesuiranju osoba koje su učestvovale u ratnim zločinima, a uspjeli su da emigriraju u SAD poslije završetka rata u BiH.

Zajednička misija i cilj predstavnika ove dvije institucije je borba protiv nekažnjivosti i skrivanja osumnjičenih za ratne zločine kako bi svi bili privedeni pravdi, istaknuto je u saopštenju.

Centralne teme sastanka odnosile su se na pitanja u vezi sa vladavinom prava i saradnjom u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina.

Sastanku su prisustvovali vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić, sa saradnicima Izetom Odobašićem i Stankom Blagićem, te predstavnici Imigracione i carinske službe SAD-a Majkl Mekejn i Majkl Mekviker, kao i rukovodilac Jedinice za istrage počinilaca kršenja ljudskih prava i ratnih zločina Mark Pafer.

XS
SM
MD
LG