Dostupni linkovi

Merkel i Schulz na prvom sastanku o budućoj koaliciji


Angela Merkel i Martin Schulz na plakatima, Frankfurt
Angela Merkel i Martin Schulz na plakatima, Frankfurt

Njemačka kancelarka Angela Merkel i čelnik Socijaldemokrata (SPD) Martin Schulz danas će održati prvi susret u okviru napora da otvore put za koalicijske pregovore između njihovih stranaka.

I konzervativni Kršćanski demokrati (CDU) kancelarke Merkrel i SPD pretrpjeli su teške gubitke na septembarskim nacionalnim izborima, koji su nagnali SPD da pređe u opoziciju, ali je propast pregovora između bloka Merkrelove i dvije manje stranke promijenila Schulzovo mišljenje.

Današnjem sastanku prisustvovat će Angela Merkel, Horst Seehofer, čelnik njene bavarske sestrinske stranke, Kršćansko socijalne unije (CSU), Martin Schulz, kao i čelnici parlamentarnih grupa dvije stranke.

Očekuje se da u petak uslijedi odluka čelništva SPD-a o pristupanju zvaničnim pregovorima u januaru.

Schulz se našao pod vatrom kritika zbog svog prijedloga da umjesto ponavljanja velike koalicije, njegov SPD i CDU formiraju labavi savez koji bi omogućio njegovoj stranci lijevog centra da izrazi nezadovoljstvo nekim pitanjima i da sarađuje s opozicijom.

Razgovori između bloka CDU-CSU s ekološkom strankom Zelenih i protržišnim Slobodnim demokratima (FDP) neočekivano su propali prije nekoliko sedmica, ostavljajući SPD kao jedinog konkretnog kandidata s kojim se može ostvariti većina u parlamentu.

CDU i CSU također bi mogli formirati manjinsku vladu, ali se Merkel zalaže za stabilniju koaliciju u svijetlu nedavnih uspjeha krajnje desnice u Njemačkoj i nestabilnosti u Evropskoj uniji, prenosi dpa.

XS
SM
MD
LG