Dostupni linkovi

SAD, OSCE i EU zabrinuti zbog obrazovanja u BiH


Rascjepkana administracija, razdvojene institucije i etnički obojeni nastavni planovi i programi
Rascjepkana administracija, razdvojene institucije i etnički obojeni nastavni planovi i programi

Zvaničnici međunarodne zajednice u BiH saopštili su danas da su zabrinuti zbog stanja u kojem se nalazi obrazovanje u zemlji.

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton, ambasadorica SAD Maureen Cormack i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark zajednički su se obratili Konferenciji ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

"Misija OSCE-a u BiH, Ambasada SAD-a u BiH i Delegacija EU dijele zabrinutost zbog stanja u obrazovanju u cijeloj Bosni i Hercegovini. Reforma obrazovanja može i mora biti prioritet na svim nivoima vlasti, te stoga pozivamo lidere i zajednice da naprave neophodne promjene kojima se omogućava kvalitetno obrazovanje i garantuje ostvarenje prava svih učenika", navodi se u zajedničkom saopštenju.

"Rascjepkana administracija, razdvojene institucije i etnički obojeni nastavni planovi i programi u obrazovnom sistemu u BiH otežavaju pomirenje, produbljuju bespotrebne podjele širom zemlje i u nekim situacijama krše međunarodne konvencije o ljudskim pravima. Slabosti postojećeg obrazovnog sistema, od zastarjelih nastavnih materijala, do obuke nastavnog osoblja, ograničavaju ekonomski razvoj i ugrožavaju dugoročnu stabilnost i sigurnost BiH", navedno je u apelu, uz konstataciju da se sve se to može promijeniti.

"Na današnjem globalnom tržištu raznolikost ima neprocjenjiv značaj, a upravo je ona historijski i centralni stub društva u BiH. Kulturološka, jezička i vjerska raznolikost u BiH nevjerovatna je prednost i zato je treba njegovati. U 21. vijeku, u BiH nema mjesta za diskriminaciju", poručeno je.

XS
SM
MD
LG