Dostupni linkovi

Mikser: Strategija proširivanja EU s ministrima zemalja kandidata


Sven Mikser, šef diplomatije Estonije
Sven Mikser, šef diplomatije Estonije

Na radnom ručku visokih zvaničnika EU i šefova diplomatija zemalja kandidata za članstvo sa Zapadnog Balkana se neformalno raspravljalo o strategiji proširivanja koju će Evropska komisija predstaviti u februaru 2018.

To je, kako prenosi Beta, stavio do znanja Sven Mikser, šef diplomatije Estonije, zemlje predsedavajuće EU, koji je zajedno s evropskim komesarom Johanesom Hanom priredio ovaj nezvanični skup, a koji je naglasio da EU i Han smatraju da je proširivanje sad tešnje u njihovim rukama.

Mikser je novinarima rekao da je radni ručak sazvan imajući u vidu da je pokrenuta rasprava o sveukupnoj strategiji Evropske komisije o ulasku novih članica u EU, koju oni žele da predstave u februaru iduće godine, uz paket o proširivanju koji će biti objavljen u aprilu 2017.

"Za nas nema sumnje oko važnosti politike proširivanja i učinka stabilizacije koju ta politika donosi celoj Evropi", naglasio je estonski šef diplomatije Mikser.

Budući da će na radnom ručku biti obavljena neformalna razmjena mišljenja, nije predviđeno da budu usvojeni neki zaključci ili zajedničko saopštenje, rekli su agenciji Beta izvori u kabinetu ministra Miksera.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je u Briselu da je punopravno članstvo u EU prvi strateški spoljnopolitički prioritet Srbije i izrazio očekivanje da će najavljena strategija za pristupanje Uniji jasno prepoznati da je perspektiva punopravnog članstva tokom mandata sledeće EK dostižan i realan cilj.

XS
SM
MD
LG