Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Milan Todović optužen za ratni zločin u Foči


Tužilaštvo BIH podiglo je optužnicu protiv Milana Todovića (1961) koji se tereti za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja, protivpravnog zatvaranja žrtve bošnjačke nacionalnosti i držanja u zarobljeništvu i seksualnom ropstvu u Foči 1992. godine.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, paravojnih i policijskih snaga RS usmjerenog na civilno bošnjačko stanovništvo na području općine Foča, u vremenskom periodu od 30. oktobra 1992. do 5. marta 1993. godine na području Foče, u svojstvu pripadnika VRS, postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava.

Prema navodima optužnice, nakon što je žrtva zarobljena i silovana na različitim lokacijama od strane različitih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi Todorovic se tereti da je žrtvu prisilio na seksualno ropstvo, kupivši je od pripadnika VRS.

Optuženi je u navedenom periodu žrtvu držao u stambenoj zgradi zatočenu u nehumanim uslovima, bez hrane, vode, struje i grijanja, gdje ju je maltretirao i tukao nanoseći joj tjelesne povrede te silovao više puta i prisiljavao na seksualni odnos sve dok nije uspjela pobjeći.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG