Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Birjukov: Rusija ne organizuje državne udare


Predstavnici partija Rodina i Demokratski front, Podgorica

Proces protiv opozicionog Demokratskog fronta (DF) je scenario dostojan Kafkinom Procesu, Rusija ne organizuje državne udare, poručila je delegacija ruske partije Rodina, čiji je osnivač potpredsjednik ruske Vlade Dmitri Rogozin na pres-konferenciji u Podgorici.

Oni su u ponedjeljak stigli u Podgoricu da bi podržali lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića.

Delegaciju Rodine, koja je članica vladajuće koalicije u Rusiji, sačinjavaju njihovi visoki funkcioneri: Fjodor Birjukov, glavni ideolog partije i predsjednik Političkog savjeta, Aleksej Riljev, član Izvršnog odbora i Vladimir Laktušin, predsjednik podmlatka te partije.

Birjukov je na konferenciji za medije u utorak u Podgorici rekao da njih sa DF-om objedinjava princip demokratije.

''Došli smo ovdje u jednom složenom momentu za naše prijatelje. Mogu da kažem samo da je sudski proces protiv njih obrazac političkog apsurda i najoštrija provokacija", rekao je Birjukov.

Kako je rekao, to je scenario koji je dostojan Kafkinog "Procesa".

"Ruska Federacija ne organizuje državne udare, niti zvanično niti nezvanično, to nije naš metod'', naveo je čelnik Rodine.

"Zapadne sile organizuju državne udare i one to ne skrivaju i svoje metode pripisuju Rusiji i našim saradnicima iz DF-a. Uvjeren sam da će iz svega izaći kao ljudi bez krivice", rekao je Birjukov.

Kako je dodao, "situacija jasno pokazuje koje snage stoje iza prozapadnih sila, a koje partije se bore za pravu demokratiju".

Na pitanje kako komentarišu što se ni nakon pola godine od punopravog članstva Crne Gore u NATO nije obistinilo predviđanje Dmitrija Rogozina kako "ćemo se pokajati" Birjukov je rekao: "Za Crnu Goru bi najbolje bilo da pridržava vojne neutralnosti".

Upitan kako su reagovali Rusi na povratak DF-a u parlament, Milan Knežević je rekao da su Rusi upoznati sa njihovim pozivima opoziciji.

''Znaju naši prijatelji da smo mi pozivali ostatak opozicije na dogovor, a oni su pozivali vladu Duška Markovića. Znaju da nam niko nije odgovorio. I dalje stojimo iza formulacije 'Sinđin parlament', ali smo dužni da kao najzdraviji dio opozicije izliječimo poluđele političke protivnike", rekao je Knežević.

Lideri DF-a, Knežević i Mandić, su među 14 optuženih u procesu koji se pred Višim sudom vodi za pokušaj terorizma u Crnoj Gori na dan održavanja parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. Među optuženima su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov.

XS
SM
MD
LG