Dostupni linkovi

Grabar-Kitarović: Neću oduzeti odlikovanja osuđenima u Hagu


Kolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neće oduzeti odlikovanja hrvatskim vojnim i političkim funkcionerima osuđenim u Hagu za ratne zločine, jer su ih, kako navodi, dobili za obranu od "velikosrpske agresije".

Ona je u Bjelovaru, u kojem je otvorila privremenu predsjedničku kancelariju, navela da oduzimanje odlikovanja nije do sada primjenjivano, osim ako nije riječ o odlukama hrvatskih sudova.

Grabar-Kitarović nije bila na komemoraciji nekadašnjem zapovjedniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodanu Praljku, mada je podržala šest osuđenih funkcionera "Herceg-Bosne" i izrazila nezadovoljatvo odlukom Haškog suda.

"Država se vodi razumom, a ne emocijama", navela je ona.

Kako podsjeća dio hrvatskih medija, predsjednica Hrvatske u više navrata zastupala je izrazito desničarske stavove i surađivala sa ljudima iz takvih krugova, od novinara do savjetnika.

Prve godine po preuzimanju dužnosti šefice države nije bila u službenoj delegaciji na komemoraciji u Jasenovcu, već je otišla u jutarnji samostalni obilazak ovog stratišta, osuđujući uopćeno zločine i ne pominjući tko je ubijan u tom koncentracijskom logoru.

Kolinda Grabar-Kitarović je nedavno tijekom komemoracije u Vukovaru poručila da Hrvatska i Srbija još dugo neće imati normalizirane odnose.

XS
SM
MD
LG