Dostupni linkovi

Bitkoin uspešno debitovao na čikaškoj berzi opcija


Cena bitkoina 7. decembra dostigla nivo od 17.052 dolara

Virtuelna valuta bitkoin uspešno je debitovala na čikaškoj Berzi opcija - fjučersa (Chicago Board Options Exchange), uz skok njene cene od 16 odsto, na osnovu prvog fjučers ugovora za neku virtuelnu valutu, prenosi Beta.

Vrednost ugovora koji ističe u januaru danas je porasla za 2.440 dolara, na 17.900 dolara. Trgovanje je počelo juče, a cena je išla i do 18.850 dolara, prema podacima čikaške berze.

Fjučersi na čikaškoj berzi ne odnose se na aktuelne bitkoine, već omogućavaju investitorima da se "klade" na budući smer kretanja te virtuelne valute, na njen rast ili pad.

Na početku fjučers trgovanja sajt čikaške berze CBOE bio je preopterećen, a trgovanje je u dva navrata i prekidano da bi se sprečila prevelika kolebljivost.

Druga velika čikaška berza, Merkantilna, počeće trgovanje sopstvenim fjučersima 18. decembra, ali će koristiti mešavinu cena bitkoina s nekoliko berzi.

Cena bitkoina je skočila od početka godine, kada je bila ispod 1.000 dolara, da bi 7. decembra na berzi za bitkoine Koindesk (Coindesk) dostigla nivo od 17.052 dolara.

Fjučersi su tip ugovora, prema kojem se kupac i prodavac dogovaraju o ceni pojedinačne jedinice u određenom trenutku budućnosti. Fjučersi se najčešće koriste za robe kao što su pšenica, soja, zlato, nafta i kakao.

XS
SM
MD
LG