Dostupni linkovi

U Zagrebu komemoracija Praljku, bez predsednice i premijera


U Zagrebu je oko podneva počela komemoracija osuđenom za ratne zločine, hrvatskom generalu Slobodanu Praljku, koji se u ubio u sudnici Haškog tribunala, a ne prisustvuju joj predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković, javlja Beta.

Komemoraciji u organizaciji Hrvatskog generalskog zbora u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski prisustvuju, međutim, dvojica aktuelnih ministara u vladi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), ministar branitelja Tomo Medved i odbrane Damir Krstičević.

U punoj zagrebačkoj dvorani je i haški osuđenik Dario Kordić, kao i osuđeni za ratne zločine nad srpskim civilima u Hrvatskoj, Mirko Norac. Među okupljenima je i kontroverzni hrvatski pevač Marko Perković Tompson.

Na komemoraciju su stigli i poštovaoci Slobodana Praljka iz drugih krajeva Hrvatske, ali i BiH. Oni su autobusima stigli u Zagreb.

Oproštajni govor održao je, među ostalima, i sin pokojnog predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, Miroslav Tuđman (HDZ). "Ljudini poput Slobodana niko nije ravan", rekao je između ostalog Tuđman.

U Zagrebu je zbog komemoracije posebna regulacija saobraćaja, a popodne se održava i misa.

Slobodan Praljak sahranjen je u četrvrtak u Zagrebu, u potpunoj diskreciji.

Na poslednjem ispraćaju na zagrebačkog groblju Mirogoj bili su samo članovi porodice i najbliži prijatelji, one koje je Praljak naveo u oproštajnom pismu.

Praljak je umro poto je u sudnici Haškog tribunala, neposredno pošto ga je sud pravosnažno osudio na 20 godina zatvora zbog progona Muslimana, 1993-94. godine, popio cijanid. Nedugo zatim, umro je u haškoj bolnici.

XS
SM
MD
LG