Dostupni linkovi

Hamdija Abdić Tigar uhapšen zbog ubistva generala Šantića


Bivši general HVO-a Vlado Šantić
Bivši general HVO-a Vlado Šantić

U Bihaću je jutros uhapšen jedan od najpoznatijih komandanata nekadašnjeg Petog korpusa Armije BiH Hamdija Abdić Tigar zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića.

Abdić je uhapšen po nalogu Kantonalnog tužilaštva Bihać, potvrđeno je medijima u Federalnoj upravi policije.

Prema navodima medija, osim Abdića, uhapšeni su i Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović.

U saopštenju Federalne uprave policije navedeno je da su "policijski službenici uhapsili tri osobe iz Bihaća incijala A.H. (1962. god.), K.D. (1968. god.) i J.T. (1962. god.), te dva lica iz Cazina incijala E.K. (1968.god.) i R.B. (1958. god.), koja se sumnjiče da su 9. marta 1995. godine u mjestu Ostrožac, općina Cazin, lišili života tadašnjeg generala-bojnika HVO Vladu Šantića".

Navodi se kako će "lica lišena slobode biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će biti u zakonskom roku predata na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona".

General Vlado Šantić ubijen je 8. marta 1995. godine, nakon što su ga iz hotela "Sedra" odveli pripadnici 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, jedinice kojom je komandovao Hamdija Abdić.

Istraga o nestanku generala Šantića vođena je 1995. i 2006. godine, kada je slučaj preuzela Federalna uprava policije, a zatim je slučaj ponovno vraćen Kantonalnom tužilaštvu Bihać.

Do danas nije podignuta optužnica u slučaju nestanka generala Šantića.

Abdić je sada vijećnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Gradskom vijeću Bihaća.​

(Video: Iz Magazina Crta BHT-a o ubistvu generala Šantića, 2013.)

(uskoro opširnije)

XS
SM
MD
LG