Dostupni linkovi

Sakašvili najavio marš na Maidanu 10. decembra


Mihail Sakašvili, sa pristalicama u utorak u Kijevu

Mihail Sakašvili, koji je oslobođen iz policijskog pritvora ubrzo nakon što su policijske snage izvele raciju na njegov stan u Kijevu, pozvao je demonstrante da se okupe u centar ukrajinske prijestonice 10. decembra.

U Facebook postu, bivši gruzijski premijer i bivši guverner ukrajinske regije Odesa, svojim pristalicima rekao da je izgubio glas, i da ima temperaturu ali da će "biti na vašoj strani ponovo" polovinom dana u nedjelju da zajedno marširaju ka trgu Nezavisnosti, popularnom Maidanu.

Sakašvili koji je funkciju guvernera Odese napustio 2015., sada je glasni protivnik predsjednika Ukrajine Petra Porošenka i traži njegovu ostavku, zbog kako tvrdi, kriminala i korupcije.

Sakašvili je zahvalio svojim pristalicama što su ga podržali i spaslili iz policijskog pritvora u ponedjeljak, 5 decembra. Nakon što su ga pristalice uspjele izvući iz policijske marice, on se sa njima uputio prema Maidanu gdje je održao vatreni govor i zatražio ostavku i Porošenka i državnog tužioca Jurija Lutsenka. Oni su mu nakon toga dali 24 sata da se pojavi pred organima reda.

Rok je istekao tako da se on nije pojavio, a vlasti nijesu preduzele nikakvu akciju protiv njega.

Ukrajinski zvaničnici su optužili Sakašvilija za podržavanje "kriminalne grupe" koju vodi bivši proruski predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič, koji je vlast nasputio 2014., i pobjegao u Rusiju, sugerišući time da su protesti dio ruske zavjere protiv Ukrajine.

Sakašvili dugodišnji neprijatelj Kremlja, još dok je bio predsjendik Gruzije, odbacio je ove navode.

Racija na dom Sakašvilija, izvedena je dva dana nakon što je njegov Pokret nove snage organizovao skup u Kijavu sa kojeg je tražio opoziv Porošenka.

XS
SM
MD
LG