Dostupni linkovi

Vijeće Europe poziva Vatikan da procesuira pranje novca


Vatikanska banka

Komitet Vijeća Europe za pranje nova Moneyval (Manival) pohvalio je vatikanske financijske regulatore za efikasno obilježavanje sumnjivih transakcija ali i kritizirao tužiteljstvo Vatikana jer nijedan slučaj pranja novca nije dospio na sud.

Moneyval je danas objavio redovno izvješće o pridržavanju Vatikana međunarodnim normama za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Vatikan je prihvatio postavljene zahtjeve da bi se oslobodio imidža poreznog raja i kao dio financijskih reformi započetih u vrijeme pape Benedikta XVI.

U izvješću je ponovljena glavna žalba iz 2015., da vatikansko tužiteljstvo zamrzava imovinu u slučajevima sumnjivih transakcija ali da to ne prate kazneni postupci.

Navodi se da je vatikanska Uprava za financijske informacije od 2013. obilježila 69 potencijalno problematičnih transakcija, što je dovelo do otvaranja 27 istraga o kriminalu.

Međutim, osam istraga je zatvoreno bez iznošenja optužbi, šest je okončano bez optužnica, a nijedan slučaj pranja novca nije doveo do optužnice, samim tim ni do suđenja.

Jedan slučaj koji je dospio na sud je suđenje za pronjeveru nekadašnjem predsjedniku i blagajniku vatikanske dječje bolnice. Bivši predsjednik je osuđen na godinu dana uvjetno zbog zlouporabe položaja dok je bivši blagajnik oslobođen.

Bilježi se također da je vatikanska žandarmerija osnovala jedinicu financijske policije, kao i da je tužiteljstvo zaposlilo pomoćnika s iskustvom u gonjenju fnancijskih zločina.

XS
SM
MD
LG