Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Suđenje za terorizam: Knežević traži izuzeće sudija


Milan Knežević

Suđenje za pokušaj terorizma na dan izbora u Crnoj Gori prekinuto je nakon što su jedan od optuženih Milan Knežević i advokat Miroje Jovanović zatražili izuzeće predsjednika sudskog vijeća Suzane Mugoša i predsjednika Višeg suda Borisa Savića, zbog, kako su naveli, pristrasnosti tokom trajanja sudskog procesa.

"Optuženi se ne nalaze u pritvoru zbog mene već zbog sudije Mugoša i tužioca", rekao je Knežević.

On je dodao da su više puta podnosili zahtjev za oslobađanje ili neku blažu mjeru, ali da je to Mugoša odbijala.

Knežević je naveo i da su on i (lider Demokratskog fronta, DF) Andrija Mandić šest mjeseci bez diplomatskih pasoša jer se nalaze kod sudije, te im se na taj način uskraćuju međunarodne aktivnosti.

On je rekao i da je predsjednik Višeg suda Boris Savić "duboko involviran u kriminalne aktivnosti prikrivanja identiteta /svjedoka saradnika/ Aleksandra Sinđelića zajedno sa specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem i Sašom Čađenovićem".

Advokat Miroje Jovanović je istakao da je sudija Suzana Mugoša pokazala apsolutnu pristrasnost, te joj prigovorio što nije reagovala na cijepanje potjernice u sudnici.

"Tražim vaše izuzeće, a jedino što je ostalo jeste da me izbacite iz postupka", rekao je Jovanović i dodao da se pristrasnost odnosi i na predsjednika Višeg suda Borisa Savića.

Prije toga Vijeće suda kojim je predsjedavala sudija Suzana Mugoša je odbilo primjedbe na zapisnik advokata Miroja Jovanovića.

"Nije branilac taj koji određuje šta će se uzeti u zapisnik", navela je ona.

Mugoša je odbila i primjedbe na zapisnik advokata Đorđa Bulatovića, kojeg je kaznila sa 1.000 evra.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva u slučaju pokušaja terorizma na izborni dan u Crnoj Gori obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana - Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, te srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužena su i tri crnogorska državljanina - lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Nastavak suđenja je zakazan za srijedu, 13. decembra.

XS
SM
MD
LG