Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Palestinci pozvali na nove proteste


Neredi u Ramali, Zapadna obala

Palestinci širom Zapadne obale i istočnog Jerusalema planiraju za danas marševe i mitinge nakon tradicionalnih molitvi muslimana petkom u podne da protestuju protiv saopštenja predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa da priznaje Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Izrael je razmjestio stotine dodatnih policajaca danas u Jerusalemu na Brdu hrama u Starom gradu, mjestu svetom i za Jevreje i za muslimane koji oni zovu Haram la Šarif (Uzvišeno utočište), nakon tog poziva.

Palestinski lideri su ranije ove sedmice proglasili tri dana gnjeva i na desetine Palestinaca je juče ranjeno, mahom lakše, u sukobima s izraelskim vojnicima.

Izraelska vojska je u međuvremenu napala iz zraka i sa kopna pozicije unutar pojasa Gaze u odgovoru na raketnu vatru na Izrael.

Palestinske frakcije, uključujući Fatah i Hamas, pozvale su da se organizuju marševi oko kontrolnih punktova i poznatih poprišta sukoba sa izraelskim snagama sigurnosti.

Hamas je otišao i dalje, te je pozvao palestinki narod da odmah započne novu intifadu, ustanak protiv izraelske okupacije, koja bi se poklopila sa 30. godišnjicom prve intifade koja je izbila decembra 1987.

I u pojasu Gaze se planiraju demonstracije i da demonstrati pokušaju prići sigurnosnoj ogradi na granice što bi moglo da dovede do sukoba, navode izraelski mediji.

Sukob izraelske policije i Palestinaca na Zapadnoj obali
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

U srijedu je američki predsjednik Trump saopštio da priznaje Jerusalem kao prijestonicu Izraela i najavio da će se ambasada iz Tel Aviva preseliti u taj grad, ali se očekuje da se to ostvari tek za nekoliko godina.

Palestinci namjeravaju da u istočnom dijelu Jerusalema proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države. Izrael je taj dio Jerusalema osvojio u ratu 1967. godine i kasnije anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

U Starom gradu u tom dijelu Jerusalema na Brdu hrama su nekada stajali drevni jevrejski hramovi, a sada su tamo džamije Al Aksa, treća po značaju u islamu i Kupola na stijeni. To je često poprište sukoba Palestinaca i izraelskih sigurnosnih snaga.

XS
SM
MD
LG