Dostupni linkovi

Vanredna vijest

NATO general: BiH ostvarila napredak u uknjižbi vojne imovine


Komandant NATO štaba u BiH general Robert A. Huston obratio se javnosti na novogodišnjem prijemu NATO-a i tom prilikom kazao da je BiH ostvarila značajan napredak u uknjižbi vojne imovine na državu.

On se zahvalio svojim partnerima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, kao i svim međunarodnim partnerima koji ostaju opredijeljeni da podrže put BiH ka euroatlantskim integracijama i aktivaciju Akcijskog plana za članstvo.

"Bosna i Hercegovina je ostvarila značajan napredak u uknjižbi nepokretne vojne imovine kao vlasništva države. U ovom trenutku, prema podacima Ministarstva odbrane, uknjiženo je više od polovine vojnih lokacija. Drugo, provedba Pregleda odbrane dobro napreduje. Ministarstvo odbrane i Oružane snage blizu su završetka posla na sastavljanju detaljne strukture jedinica koja će stupiti na snagu po aktivaciji Akcijskog plana za članstvo. Pregled obuhvata personal, opremu i vozila. Oružane snage i Ministarstvo odbrane BiH Pregled provode na vrlo profesionalan način", rekao je Huston.

Kako kaže NATO komandant, Ministarstvo odbrane vrijedno radi na unapređenju postupka nabavki u odbrani, boljem upravljanju nabavkama i pratećoj odgovornosti, a paralelno s time i na ubrzanju isporuka zaliha za sve pripadnike oružanih snaga.

"Operativno, Bosna i Hercegovina nastavlja davati značajan doprinos međunarodnom miru i stabilnosti u operacijama NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih naroda u Afganistanu i Africi. Iako po veličini male, Oružane snage BiH imaju značajan pozitivan utjecaj u ovim međunarodnim operacijama. Oružane snage su, također, ostvarile i pozitivan pomak u kontekstu brige za građane i razvoja regionalnih rješenja za regionalna pitanja. Oružane snage i civilni organi se nastavljaju obučavati sa susjedima i partnerima u regiji", rekao je Huston.

Čelnik NATO-a je naveo i da je su godine učestvovali su na vježbama održanim u Bosni i Hercegovni, Njemačkoj, Rumuniji i Srbiji.

Kao vrhunac regionalne saradnje, BiH je ove godine bila domaćin vježbe Euroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe, poznatog i po kratici EADRCC. Tokom te vježbe BiH je ugostila više od 1.200 učesnika iz 34 zemlje. Bio je to sjajan uspjeh za Bosnu i Hercegovinu, za NATO i za partnerske zemlje učesnice.

XS
SM
MD
LG