Dostupni linkovi

Bitcoin premašio vrijednost od 15.000 dolara


Digitalna valuta bitcoin premašila je granicu od 15.000 dolara, čime je za 50 posto uvećana u odnosu na prije sedam dana.

Vrijednost kritpovalute u podne, prema sajtu coindesk.com, iznosila je 15.031 dolara, ali je poslije pala pa ponovo porasla za 10 posto kako javlja Reuters.

I pored stalnog rasta, vrijednost bitcoina je nestabilna pošto je danas krenula od 13.709 dolara i s rastom od 10,2 odsto došla na 15.058 dolara, pa pala na 13.336 dolara, i onda opet premašila nivo od 15.000 dolara, pa opet pala.

Prije sedam dana bitcoin je vrijedeo manje od 10.000 dolara, a prije mjesec dana 7.033 dolara, dok je prije godinu dana vrijedeo 767 dolara.

Tradiconalne valute rijetko kada osciliraju u vrijednosti preko jedan odsto. Izuzetak su veliki ekonomski ili politički šokovi, kao kada je na referendumu u Velikoj Britaniji izglasan izlazak iz Evropske unije što je oborilo vrijednost funte u odnosu na dolar za 10 posto.

Zbog stalnog naglog rasta, pojedini stručnjaci upozoravaju da je bitcoin pred pucanjem i da bi moglo doći do strmoglavog pada koji bi velikom broju ljudi nanio ogromne gubitke.

Bitcoin je kreiran prije deset godina kao alternativa novcu koji kontrolišu vlade. Iako sve više prodavaca prima bitcoin, ova valuta zbog stalne promjene vrijednosti manje djeluje kao sredstvo plaćanja a više kao roba - onaj ko je prije godinu dana kupio neki iznos bitcoina, sada bi imao skoro 20 puta više novca u tradicionalnim valutama.

Dio tradicionalnih institucija i kompanija i dalje odbacuje bitcoin, ali kriptovaluta polako ulazi na klasična tržišta. Američka kompanija CME za trgovinu valutama saopštila je u oktobru da planira da počne da radi s bitcoinima.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde krajem septembra je savjetovala centralne banke širom svijeta da ne odbacuju virtuelne valute kao što je bitcoin.

Na konferenciji britanske centralne banke, Lagarde je priznala da digitalne valute kao što je bitcoin trenutno ne predstavljaju naročitu prijetnju postojećem sistemu pošto su "previše nestabilne, previše rizične i zahtevaju previše energije", a dodala je da su neke i hakovane.

Ona je ipak navela da bi tehnološke inovacije vremenom mogle da utiču na tu oblast i da zbog toga "možda ne bi bilo mudro odbaciti virtuelne valute".

XS
SM
MD
LG