Dostupni linkovi

Dio opozicije bojkotuje lokalne izbore u pet opština u Srbiji


Saša Janković, Pokret slobodnih građana

Opozicioni Pokret slobodnih građana (PSG) i Narodna stranka odlučili su da bojkotuju lokalne izbore u pet opština u Srbiji: Pećinci, Mionica, Negotin, Preševo i Kostolac. Lakalni izbori su zakazani za 24. decembar.

Kako su obrazložili izbore smatraju nedemokratskim jer je izborna kampanja u tim opštinama nasilnička.

"Pokret neće davati legitimitet procesu u kome nema ništa demokratsko i koji se ne može dobro završiti, već će aktivnim bojkotom građane pozivati da na izbore ne izađu i na sve zakonom dopuštene načine dokumentovati nezakonitosti na izborima, koje će pre ili kasnije biti sankcionisane", navodi se u saopštenju PSG.

Taj pokret je naveo da u svim tim mestima vladajuća koalicija u Srbiji ima apsolutnu većinu i da je izbore raspisala ne zbog provere volje birača, već da bi nasiljem dokazivala moć i veštački kreirala utisak o svojoj snazi pred izbore u Beogradu jer je, kako smatra PSG, svesna da može da ih izgubi i uz sve manipulacije i hajke.

"U mestima gde su raspisani izbori, ali i u drugim delovima Srbije, u toku je zastrašivanje građana pretnjama i fizičkim nasiljem koje MUP gura pod tepih pod upravom visokih funkcionera SNS, ministra i državnih sekretara. Odsustvo reakcija državnih organa na evidentne slučajeve nasilja, pokušaja potkupljivanja i zastrašivanja građana u ovih pet opština još jedan su dokaz puzajuće diktature u zemlji protiv koje se PSG bori, a ne učestvuje u njoj", dodaje se u saopštenju.

I potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je da je ta partija odlučila da bojkotuje vanredne lokalne izbore u pet opština, jer ih smatra nelegitimnim.

Kako se navodi, Narodna stranka smatra izbore u Kostolcu, Negotinu, Mionici, Pećincima i Preševu nelegitimnim, jer su rezultat "hira, bahatosti i zloupotrebe institucija od vladajuće koalicije", jer je u svim tim opštinama postojala većina i nije bilo vanrednih okolnosti.

"Cilj ovog izbornog inženjeringa jeste da navodni 'dobar' izborni rezultat u pažljivo odabranih pet opština stavi u drugi plan činjenicu da vladajuća koalicija stoji loše u Beogradu i da je već nekoliko meseci u trendu pada uoči redovnih izbora u prestonici.", ocenio je Jovanović.

XS
SM
MD
LG