Dostupni linkovi

Čavušoglu: Turska osuđuje izjavu da je Jerusalim glavni grad Izraela


Čavušoglu, Crnadak i Dačić u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Čavušoglu, Crnadak i Dačić u Beogradu

“Ne može jedan čovek izjaviti da je Jerusalim glavni grad Izraela. To je jedna populistička izjava”, komentar je turskog šefa diplomatije Mevluta Čavušoglua na odluku predsednika SAD Donalda Trampa da se Jerusalim prizna kao glavni grad Izraela.

Čavušoglu koji je boravio u zvaničnoj poseti Beogradu, rekao je da je takva odluka pogrešna i da je Turska osuđuje.

“Jedna takva izjava će poremetiti stabilnost i u suprotnosti je sa međunarodnim pravom i odlukama Ujedinjenih nacija. Niko se ne može dovoditi pred svršen čin”, izjavio je Čavušoglu.

“Bolje je odluka da nije doneta jer otvara put lošim događajima. Konsultovaćemo se sa više zemalja i doneti odluku”, naveo je turski šef diplomatije.

Čavušoglu se u Beogradu sastao sa kolegama iz Bosne i Hercegovine i Srbije, Igorom Crnatkom i Ivicom Dačićem, a prethodno je razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Ivica bi na svoj repertoar trebalo da doda još neke pesme osim Osmanage kada za dve godine budemo obeležavali 140 godina diplomatskih odnosa Turske i Srbije”, šaljivo je konstatovao Melvut Čavušoglu dajući svoju ocenu bilateralnih odnosa dve države.

“Za nas je značajno da se pojača ekonomska saradnja, pored političke koja je jako dobra. U susretima pred nama ćemo raditi na tome” rekao je šef turske diplomatije.

Kao bitno polje saradnje Čavušoglu je istakao energetiku, navevši projekat gasovoda “Turski tok” koji ta zemlja gradi sa Rusijom.

“Želimo da taj projekat bude od koristi ovom regionu i mi ćemo ga podržati”, rekao je turski zvaničnik – rekavši još i da Turska snažno podržava aspiracije BiH za članstvo u NATO-u.

Igor Crnadak je poručio da BiH sa Srbijom ima razvijenu saradnju u pogledu njihovog zajedničkog cilja – članstvu u Evropskoj uniji.

“Mi smo prošle sedmice na Savetu ministara usvojili sporazum o saradnji u ovoj oblasti. Očekujem da ga uskoro potpišemo i da u iduću godinu uđemo sa ovim sporazumom u funkciji. Što se tiče Turske, veoma nam je važno što postoji zajedničko trgovinsko predstavništvo Turske, BiH i Srbije u Istanbulu. I jedan od naših zaključaka je da se svi potrude da od tog predstavništva dobijemo što više u narednom periodu”, rekao je Crnadak.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić naglasio je da tri države posvećeno sarađuju u ostvarenju svog zajedničkog političkog cilja – a to je članstvo u Evropskoj uniji. Međutim imaju i zajednička nezadovoljstva zbog, kako se izrazio, duplih standarda koje Evropska unija postavlja pred različite zemlje.

“Što ponekad dovodi do političkih uslovljavanja za članstvo u Ebropskoj uniji nekim pitanjima koja nemaju nikakve veze sa evropskim kriteterijumima, odnosno kriterijumima za članstvo u EU”, smatra ministarv spoljnih poslova Srbije.

Dačić je naveo i da je Srbija, zbog gasne interkonekcije, zaineteresovana i za to kako napreduje zajednički projekat Turske i Rusije.

Turski šef diplomatije je pre sastanka sa kolegama iz Srbije i BiH u Beogradu razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Iz njegovog kabineta je saopšteno da su teme bile bilatеralni odnosi, еkonomska saradnja i o učеšće turskih kompanija u rеgionalnim infrastrukturnim projеktima.

Vučić se, kako je saopšteno iz njeogovog kabineta, zahvalio na podršci koju Turska, koja jе i sama kandidat za članstvo u Evropsku uniju, dajе Srbiji po pitanju еvro-intеgracija.

„Ekonomija jе oblast kojoj moramo posvеtiti ključnu pažnju. Vеrujеmo da ćе budući rad Visokog savеta za stratеšku saradnju biti u funkciji boljе еkonomskе saradnjе. Očеkujеmo vеćе prisustvo turskih kompanija i povеćanjе turskih invеsticija u Srbiji u narеdnom pеriodu”, istakao jе Vučić.

Ministar Čavušoglu jе ocеnio da jе posеta prеdsеdnika Turskе Erdogana Srbiji bila odlična i zahvalio Aleksandru Vučiću na doprinosu u njenoj organizaciji.

Inače, u Beogradu su u zvaničnoj poseti u sredu boravili i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović.

XS
SM
MD
LG