Dostupni linkovi

''NE' korupciji podrazumeva 'DA' napretku za narod Kosova'


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

„U subotu, 9. decembra, obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv korupcije, uz to naglašavajući kako izjavljujući NE korupciji podrazumeva DA napretku za narod Kosova", navodi se u izjavi Kancelarije EU/Specijalne predstavnice EU, EULEX-a i šefova EU misija povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Kako se dalje navodi, "Kosovski narod ima pravo da očekuje nezavisno i kvalitetno pravosuđe i institucije vladavine prava. Ima pravo da očekuje da će se te institucije efikasno boriti protiv korupcije.

Opšte rasprostranjena korupcija sprečava ljude od dobijanja najboljih mogućih građanskih usluga, zdravstvenih usluga, obrazovanja. Minira vladavinu prava i kosovsku privredu. Kako institucije tako i građani ne smeju da tolerišu korupciju. Potrebna je pomoć medija kako bi se uticalo na pozitivne promene u ponašanju prema korupciji".

"Politička volja za sprečavanje korupcije treba da bude realna", ističe se i dodaje kako se moraju preduzeti koraci za nezavisnu reviziju političkih stranaka, minimizovala korupcija u javnim nabavkama, revidirali zakoni o sukobu interesa i javnim službenicima optuženim ili osuđenim za teška ili dela koja se povezuju sa korupcijom.

"Kosovske institucije moraju biti opremljene modernim alatima za zaplenu imovine korumpiranih službenika. Optužene treba suspendovati, a osuđene razrešiti sa položaja. Moraju se zaštiti uzbunjivači i svedoci. Moraju se izdvojiti zadovoljavajući finansijski i ljudski resursi za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, posebno u predmetima korupcije visokog nivoa. EU je predana u ulaganju značajnih sredstava za podržavanje ovih napora.

Snažan istorijat u predmetima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala je važan za proces proširenja, dok ga EU veoma striktno nadgleda. To je jedan od preostalih uslova za viznu liberalizaciju.

Borba protiv korupcije se mora odvijati na svim nivoima i od strane svih. Kako smo ujedinjeni u osuđivanju korupcije, toliko moramo biti ujedinjeni u postupanju protiv iste. Dugujemo sadašnjim i budućim generacijama“, ističe se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG