Dostupni linkovi

UNS greškom preneo informaciju o Tužilaštvu


Naslovnice dnevnih novina koje izveštavaju o napadu na novinare tokom inauguracije Aleksandra Vučića, jun 2017.
Naslovnice dnevnih novina koje izveštavaju o napadu na novinare tokom inauguracije Aleksandra Vučića, jun 2017.

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je "nenamernom pogrešnom interpretacijom" sastanka Radne grupe za bezbednost novinara, prenelo da je Više tužilaštvo uložilo žalbu na odluku Prvog osnovnog tužilaštva kojom su odbačene krivične prijave zbog napada na novinare tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića, prenosi Beta.

UNS je u saopštenju naveo da su prigovor podneli oštećeni novinari, a da Više tužilaštvo postupa po njihovom zahtevu.

Zamenik republičkog tužioca i član Radne grupe za bezbednost novinara Branko Stamenković kazao je za internet stranicu UNS-a da u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, ne postoji mogućnost da tužilaštvo uloži prigovor na odluku tužilaštva.

"Ja sam prisutne na jučerašnjem sastanku obavestio da su oštećeni podneli prigovor protiv Rešenja o odbačaju krivičnih prijava podnetih od strane oštećenih u vezi događaja od 31. maja 2017. godine, koje je donelo Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu", kazao je Stamenković.

On je dodao da će Više javno tužilaštvo "tek odlučivati" o prigovoru.

Član Radne grupe za bezbednost novinara ispred UNS-a Dušan Telesković uputio je izvinjenje "oštećenim novinarima, javnosti i svim učesnicima sastanka" zbog pogrešne interpretacije.

"Smatram da je u ovom slučaju bitno da i dalje postoji mogućnost da se procesuiraju oni koji su napali novinare tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića. Nadam se da ova greška neće uticati na dalji rad Radne grupe čiji je primarni cilj povećanje bezbednosti novinara", kazao je Telesković.

UNS je u utorak preneo da je na sastanku Radne grupe za bezbednost novinara rečeno da je Više tužilaštvo u Beogradu uložilo žalbu na odluku Prvog osnovnog tužilaštva kojom su odbačene krivične prijave zbog napada na novinare tokom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Udruženje je navelo i da je time otvorena mogućnost da se "ipak vodi" krivični postupak protiv osumnjičenih za taj napad.

XS
SM
MD
LG