Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U ponedjeljak u Zagrebu komemoracija Praljku


Odavanje počasti Slobodanu Praljku na Trgu bana Jelačića, Zagreb

Komemoracija Slobodanu Praljku, koji je izvršio samoubistvo u haškoj sudnici, biće održana u ponedjeljak u dvorani "Lisinski" u Zagrebu, javili su hrvatski mediji.

Na komoraciji će o Praljku govoriti njegovi prijatelji Miroslav Tuđman i Stanko Sopta, a klapa "Drača" iz Mostara izvešće pjesmu "To je zemlja dide mog", prije himne koju će otpjevati klapa "Svetog Juraja".

Praljak je 29. novembra izvršio samoubistvo u sudnici Haškog tribunala, popivši otrov, nakon što mu je potvrđena prvostepena presuda na 20 godina zatvora za ratni zločin nad muslimanima u BiH.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je 29. novembra presude o udruženom zločinačkom poduhvatu šestorice funkcionera "Herceg-Bosne" i državnog vrha Hrvatske sa Franjom Tuđmanom na čelu tokom rata u Bosni i Hercegovini i da je sukob Hrvata i muslimana bio - međudržavni, implicirajući učešće Hrvatske.

U najvećem broju slučajeva potvrđene su presude da je "šestorka" radila na etničkom čišćenju na teritoriji "Herceg-Bosne" i njenom pripajanju Hrvatskoj ili stvaranju nove hrvatske republike na tom prostoru.

Presude su potvrđene za premijera "Herceg-Bosne" Jadranka Prlića 25 godina, zatim po 20 godina za ministra odbrane Brunu Stojića i načelnika Štaba Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Slobodana Praljka, načelnika HVO-a Milivoja Petkovića, a za komandanta Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića 16 godina i za šefa Odjeljenja za zarobljene Berislava Pušića deset godina zatvora.

XS
SM
MD
LG