Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska: Radna grupa analizira presudu šestorici 'Herceg-Bosne'


Jadranko Prlić u sudnici Haškog tribunala uoči izricanja presude

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske formiralo je radnu grupu koja će sačiniti stručnu analizu presude Haškog tribunala šestorici funkcionera "Herceg-Bosne", nakon čega će biti odlučeno o postupanju o ovom pitanju, rekao je resorni ministar Dražen Bošnjaković.

"Postoji pravni lijek koji se zove zahtjev za obnovu postupka, a podnosi se ako neki dokazi nisu mogli biti upotrijebljeni u vrijeme sudskog procesa iz objektivnih razloga, a ukazuju na činjenice koje bi mogle dovesti do drugačije odluke", naveo je Bošnjaković.

Ako toga bude, dodao je, osuđenici i njihovi braniocima bi trebalo da odluče da će to pokrenuti, prenose hrvatski mediji.

Bošnjaković je naglasio i da u tom slučaju Hrvatska može tražiti ono što je već tri puta učinila - da dobije status prijatelja suda kako bi pomogla u rasvjetljavanju činjenica u vezi sa ulogom Hrvatske u cijeloj situaciji.

Bošnjaković je istakao i da ova presuda nije presuda Hrvatskoj, te da niko nema pravo da traži naknadu štete.

On je ponovio raniji stav hrvatske Vlade da se ne slaže sa dijelovima presude gdje se pominje odgovornost državnog vrha i udruženi zločinački poduhvat te dodao da je "Hrvatska od početka u BiH bila faktor opstanka te države".

"Bio je rat i sve su strane činile zločine. Ali, zločin ima ime i prezime i to nije bio dio organizovane politike. Ulazeći u neke političke teorije i ocjenu rada državnog vrha, Haški tribunal nije pogodio i to ne odgovara istini", rekao je Bošnjaković.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je 29. novembra presude o udruženom zločinačkom poduhvatu šestorice funkcionera "Herceg-Bosne" i državnog vrha Hrvatske sa Franjom Tuđmanom na čelu tokom rata u BiH i da je sukob Hrvata i muslimana bio - međudržavni, implicirajući učešće Hrvatske.

U najvećem broju slučajeva potvrđene su presude da je "šestorka" radila na etničkom čišćenju na teritoriji "Herceg-Bosne" i njenom pripajanju Hrvatskoj ili stvaranju nove hrvatske republike na tom prostoru.

Presude su potvrđene za premijera "Herceg-Bosne" Jadranka Prlića 25 godina, zatim po 20 godina za ministra odbrane Brunu Stojića i načelnika Štaba Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) Slobodana Praljka, načelnika HVO-a Milivoja Petkovića, a za komandanta Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića 16 godina i za šefa Odjeljenja za zarobljene Berislava Pušića deset godina zatvora.

Nekadašnji komandant HVO-a general Slobodan Praljak je tokom izricanja presude popio otrov, nakon čega je prevezen u bolnicu, gdje je preminuo.

XS
SM
MD
LG