Dostupni linkovi

MOK: Rusija suspendovana sa ZOI


Zamenik ruskog premijera Vitalij Mutko doživotno suspendovan iz olimpijskog sporta

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) suspendovao je danas Rusiju sa predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu nakon dokaza o sistemskom dopingu na Igrama u Sočiju 2014. godine.

MOK je naveo da je Olimpijski komitet Rusije suspendovan, ali da će sportisti iz te zemlje ipak moći da se takmiče u Južnoj Koreji kao neutralni takmičari i pod nazivom "Olimpijci iz Rusije", bez državne zastave i himne, prenosi Beta.

Pored Olimpijskog komiteta Rusije suspendovani su i član MOK-a Aleksander Žukov, kao i zamenik ruskog premijera Vitalij Mutko.

Mutko, šef organizacionog odbora Svetskog prvenstva u fudbalu, koji je bio ministar sporta Rusije u vreme prethodnih ZOI u Sočiju 2014. godine, doživotno je suspendavan zbog svoje uloge u doping programu.

Ruski olimpijski komitet je, takođe, dužan da na ime odštete isplati 15 miliona dolara.

Odluka je objavljena u sedištu MOK-a u Lozani, svega 66 dana pre početka ZOI u južnokorejskom Pjongčangu, a usledila je posle 16-mesečne istrage "sistematskog manipulisanja anti-doping sistemom u Rusiji".

U Olimpijskom komitetu Rusije rekli su Rojtersu da je odluka MOK-a “neprofesionalna”.

Rusija bi mogla da odbije ponudu da se njeni sportisti takmiče kao neutralni takmičari i bojkotuje Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji. Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno izjavio da bi bilo ponižavajuće da se sportisti iz te zemlje takmiče bez nacionalnih simbola.

"Olimpijski bojkot nikada ništa nije doneo. Drugo, ne vidim razlog zbog kojeg bi ruski sportisti bojkotovali ZOI jer mi dozvoljavamo 'čistim' sportistima da učestvuju", rekao je predsednik MOK-a Tomas Bah.

XS
SM
MD
LG