Dostupni linkovi

Rusija spremna da utiče na Severnu Koreju


Rusija ima otvorene kanale komunikacije sa Severnom Korejom i spremna je da upotrebi uticaj na Pjongjang, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Igor Morgulov.

On je istakao da ni Vašington niti Pjongjang žele stvarni rat “ali takvi scenariji postoje”.

Mogulov je dodao da Severna Koreja traži direktan dijalog sa SAD o svom nuklearnom programu i da joj ne trebaju bezbednosne garancije ni Kine, ni Rusije, prenosi Rojters.

Severna Koreja, koja je izvela šesti i najveći test nuklearne bombe, isprobala je na desetine proba balističkih raketa za vreme vladavine Kim Džon Una prkoseći međunarodnim sankcijama.

Pjongjang je saopštio prošle sedmice da je testirao najnapredniju balističku raketu dugog dometa koja može da dopre do SAD.

Mogulov je pozvao na druge mere a ne na izolaciju Severne Koreje.

“Na taj način situacija se samo pogoršava, što je opasna. Mi smo zaista na ivici rata”, kazao je ruski diplomata.

Kremlj tradicionalno štiti izolovanu Severnu Koreju mada su njeni poslednji nuklearni testovi izazvali ljutnju Moskve.

Portparol Stejt departmenta Katina Adams rekla je da administracija predsednika SAD Donalda Trampa želi mirno, diplomatsko rešenje u vezi sa nuklearnom i raketnom pretnjom Pjongjanga.

"No, Severna Koreja pokazala je svojim postupcima da nije zainteresovana za pregovore. Moramo da budemo fokusirani na povećanje cene po Pjongjang ako nastavi razvoj oružja za masovno uništenje", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG