Dostupni linkovi

Tramp obavestio Abasa da premešta ambasadu u Jerusalim


Predsednik SAD Donald Tramp obavestio je u telefonskom razgovoru palestinske i jordanske lidere da namerava da premesti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, rekli su predstavnici ovih zemalja u trenutku kada raste nezadovoljstvo u regiji protiv bilo koje unilateralne odluke Vašingtona kada je reč o ovom drevnom gradu, prenosi Rojters.

Visoki američki zvaničnik je kazao da će Tramp verovatno u sredu priznati Jerusalim kao izraelsku prestonicu a da će premeštanje ambasade biti odloženo na šest meseci, mada se očekuje da će naložiti svojim saradnicima da odmah započnu preseljenje. Međutim, taj zvaničnik, na koga se poziva britanska agencija, kazao je da još nije doneta konačna odluka.

Američka podrška polaganju prava Izraela na celi Jerusalim kao njegova prestonica, raskid je sa višedecenijskom praksom Vašingtona da se o statusu ovog grada odluči u pregovorima sa Palestincima, koji žele Istočni Jerusalim kao prestonicu svoje buduće države. Međunarodna zajednica ne priznaje suverenitet Izraela nad celim gradom.

Palestinski predsednik Mahmud Abas i jordanski kralj Abdulah su, kao i mnogi drugi, upozorili da će potez SAD izazvati nemire.

Tram je obavestio Abasa “o njegovoj nameri da preseli američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim”, kazao je portparol palestinskog predsednika Nabil Abu Rdainah.

Abas je “upozorio na opasne posledice takve odluke po mirovni proces, mir, bezbednost i stabilnost regiona i sveta”, istakao je Abu Rdainah.

Jordanski kralj je takođe kazao da bi takav potez imao “opasne reperkusije” po region te da će podriti napore SAD da posreduju u palestinsko-izraelskim pregovorima, prenosi Rojters.

Tramp, koji je obećao tokom izborne kampanje 2016. da će premestiti ambasadu u Jerusalim, očito teži da udovolji proizraelskoj, desničarskoj bazi koja mu je pomogla da pobedi, ocenjuje britanska agencija.

Izraelski ministar za obaveštajne poslove Israel Katz je na pitanje da li očekuje nasilje odgovorio da je njegova zemlja spremna “za svaku opciju. Tako nešto uvek može da izbije. Ako Abu Mazen (Abas) bude išao u tom pravdu, napraviće veliku grešku”.

Turska je zapretila da će prekinuti diplomatske odnose sa Izraelom ako Tramp prizna Jerusalim kao prestonicu.

“Gospodine Tramp, Jerusalim je crvena linija za muslimane”, kazao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Visoki američki zvaničnici su kazali Rojtersu da u pojedinim krugovima u Stejt department takođe postoji duboka zabrinutost. EU, Saudijska Arabija i Arapska liga upozoravaju da bi takav potez imao negativne posledice po ceo region.

Na osnovu plana Ujedinjenih nacija iz 1947. godine predviđena je podela Palestine u tri entiteta: jevrejsku državu i arapsku državu, a da Jerusalim bude "corpus separatum" (zasebno telo, entitet), pod specijalnim međunarodnim režimom.

Plan su prihvatili cionistički lideri, ali su ga arapske vođe odbacile. Nakon prestanka mandata Velike Britanije nad Palestinom proglašena je država Izrael u maju 1948. godine sa zapadnim Jerusalimom kao glavnim gradom, a istočni Jerusalim je bio pod kontrolom Jordana.

Izrael je istočni deo Jerusalima osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. i kasnije ga anektirao. Na osnovu zakona iz 1980. Jerusalim je postao "večni i nedeljivi" glavni grad Izraela.

Izraelski zvaničnici su upravo to danas ponovili, rekavši da je "Jerusalim glavni grad jevrejskog naroda 3.000 godina i glavni grad Izraela 70 godina", prenosi Frans pres.

To se odnosi na čitav Jerusalim - zapadni i istočni, ujedinjeni grad.

Palestinska uprava namerava međutim da istočni Jerusalim proglasi glavnim gradom svoje buduće države, nezavisne Palestine koja bi obuhvatala Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Sve te teritorije Izrael je osvojio u ratu 1967, ali se iz Gaze povukao 2005. godine, mada je i dalje drži opkoljenu, pod blokadom.

Kongres SAD je 1995. godine usvojio "Akt o jerusalimskoj ambasadi" kojim poziva svoju vladu da premesti Ambasadu u Jerusalim "glavni grad države Izrael".

Zakon je obavezujući, ali ima klauzulu koja je omogućavala predsednicima SAD da odlažu primenu na po pola godine.

Bil Klinton, Džordž Buš Mlađi i Barak Obama su sistematski svakih šest meseci odlagali odluku o preseljenju.

Tako je učinio i Tramp u junu ove godine, ali se sada izgleda predomislio, imajući u vidu da je tokom prošlogodišnje predizborne kampanje obećavao više puta da će sedište diplomatske misije SAD preseliti iz Tel Aviva u Jerusalim, podseća francuska agencija.

SAD ne priznaju izraelsku aneksiju istočnog Jerusalima koji smatraju okupiranom teritorijom. Takođe su kršenjem međunarodnog prava proglasile izraelski zakon iz 1980. i smatraju da status Jerusalima valja rešiti pregovorima.

Nakon Trampovog poziva Abas je apelovao na papu Franju i na lidere Francuske, Rusije i Jordana - zemlje zaštitnika svetih mesta u Jerusalimu, da intervenišu i spreče sprovođenje Trampovog plana, preneli su izraelski mediji.

XS
SM
MD
LG