Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Više para za snage bezbednosti Srbije, ne zna se na šta BIA troši novac


Snage bezbednosti Srbije

Snage bezbednosti Srbije, odnosno ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativna agencija, u narednoj godini za finansiranje svojih potreba dobiće oko 20 milijardi dinara više nego u aktuelnom budžetu, što ukupno predstavlja povećanje od oko 16,5 odsto.

Ako predloženi budžet za 2018. godinu dobije podršku poslanika, najveće povećanje iznosa opredeljenog novca imaće Ministarstvo odbrane za čije funkcionisanje će biti izdvojeno oko 70,5 milijardi dinara, što je povećanje od nešto manje od 20 odsto nego u ovoj godini.

U narednoj godini za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova opredeljeno je 75 milijardi dinara, što je za devet milijardi, odnosno 13,6 odsto više nego u 2017.

Povećanje od bezmalo 15 odsto dobila je Bezbednosno-informativna agencija (BIA). U ovoj godini BIA je na raspolaganju imala 4,62 milijarde budžetskog novca, dok je za 2018. godinu planirano 5,3 milijardi dinara.

Ono što je karakteristično za budžetska izdvajanja za BIA u predlogu budžeta jeste da ne postoji nikakva specifikacija troškova.

Za razliku od ministarstava odbrane i policije, gde se detaljno navodi koliko novca će biti iskorišćeno za plate zaposlenih, koliko za opremanje, nabavke i druge potrebe, u razdelu za BIA i u 2017. i u 2018. godini nema nijedne stavke.

XS
SM
MD
LG