Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Podignuta optužnica za ratni zločin u Donjem Vakufu


Tužiteljstvo BiH

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv: Čigoja Branka, rođenog 07.05.1973. godine u Mrkonjić Gradu, Todić Željka, zv. "Kruško", rođenog 28.05.1963. godine, u Mrkonjić Gradu, Boškić Saše, rođenog 06.04.1972. godine u Mrkonjić Gradu i Glamočak Milorada, rođenog 12.04.1964. godine u Mrkonjić Gradu.

Optuženi se terete da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni se terete da su kao pripadnici Izviđačkog voda u sastavu Vojske Republike Srpske (VRS) iz Mrkonjić Grada, dana 13.09.1995. godine, došli do objekta u mjestu Oborci, općina Donji Vakuf, gdje su držani zatočeni civili bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Mrkonjić Grada, koje su pripadnici VRS-a odvodili na prinudne radove, kopanje rovova i radove na crti bojišnice,te iz objekta u nekoliko skupina izveli ukupno 28 osoba.

Nakon izvođenja zatočenika, optuženisu, osobno i izravno, pucajući iz vatrenog oružja, u dvorištu objekta ubili 28 žrtava, te se samo jedan zatočenik uspio spasiti i preživjeti strijeljanje.

Optuženi Glamočak Milorad, po zapovjednoj odgovornosti, tereti se da je znao za zapovjed da se zatočeni civili ubiju, te da se suglasio sa tom zapovjedi i nije ništa poduzeo kako bi spriječio pripadnike Izviđačkog voda da počine strijeljanje, te nakon što su zatočenici ubijeni, nije poduzeo radnje kako bi se počinitelji otkrili, procesuirali i kaznili za počinjeni zločin.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173 Krivičnog zakona BiH.

Tužiteljstvo BiH navode optužbe će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i vještaka, od čega dva svjedoka uz mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 100 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

XS
SM
MD
LG