Dostupni linkovi

Plenković: Učinićemo sve da Hrvati budu ravnopravni u BiH


Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je večeras u Mostaru da je došao u dvodnevnu posetu da bi sa vođstvom Hrvata u BiH razmotrio okolnosti nakon presude Haškog tribunala liderima Herceg-Bosne, te video kako Hrvatska može da pomogne sunarodnicima u BiH.

Plenković je sa predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem položio venac na spomenik poginulim hrvatskim borcima ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača.

"Želimo da vidimo na koji način Hrvatska može da pomogne Hrvatima u BiH, kako u pogledu saradnje dve zemlje, jačanja konstitutivnosti Hrvata u BiH, zaštite njihovih prava, tako i u pogledu svih procesa koji su pred nama, a znamo da je naredna godina izborna", rekao je Plenković novinarima.

On je naveo da je Hrvatska uz BiH i Hrvate u toj zemlji.

"Učinićemo sve da Hrvati ovdje budu dugoročno ravnopravan narod", istakao je premijer Hrvatske.

Plenković je naglasio da mu je važno da proveri kakvo je raspoloženje u političkom vođstvu i boračkim udruženjima nakon haške presude političkim i vojnim liderima „Herceg-Bosne“.

Čović je zahvalio Plenkoviću za posetu i najavio da će s njim razgovarati o njoj, ali i o mnogim drugim temama u vezi sa položajem hrvatskog naroda.

XS
SM
MD
LG