Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kan: Specijalni status za London ukoliko ga dobije i S. Irska


London treba da dobije specijalni status koji bi mu omogoćio da ostanu unutar jedinstvenog evropskog tržišta i carinske unije, ukoliko se to dozvoli i Severnoj Irskj, napisao je gradonačelnik Sadik Kan na Tviteru.

Britanija se saglasila u ponedeljak u pregovorima o Bregzitu da zadrži Severnu Irsku u “regulatornoj usklađenosti” sa EU, kako bi se izbeglo stvaranje čvrste granice sa Republikom Irskom, saznaje Rojters u vladinim izvorima u Dablinu.

“Građani Londona su glasali u ogromnoj većini za ostanak u EU i sličan sporazum bi zaštitio desetine hiljada radnih mesta”, istakao je Kan.

U međuvremenu, čelnica Demokratske unionističke partije u Severnoj Irskoj, koja podržava manjinsku vladu Tereze Mej, Arlene Foster, izjavila je da ova regija mora napustiti EU pod istim uslovima kao i ostali delovi Velike Britanije, te da ne mogla da postoji “regulatorne razlike”.

“Nećemo prihvatiti bilo koji oblik regulatornih razlika kojima bi se Severna Irska odvojila politički i ekonomski od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, čiji ekonomski i ustavni integritet ne bi smeo da se kompromituje na bilo koji način”, istakla je Fosterova.

S druge strane, sporazum o “regulatornoj usklađenosti” Severne Irske sa EU, mogla bi se primeniti i na druge delove Ujedinjenog Kraljevstva, kazala je Nikola Stardžen, liderka proindependističke Škotske nacionalne partije.

“Ako jedan deo Ujedinjenog Kraljevstva može da zadrži regulatornu usklađenost sa EU i praktično ostane deo jedinstvenog tržišta, onda svakako nema praktičnih razloga zašto drugi ne mogu”, napisala je Stardžen na Tviteru.

Na referendumu prošle godine o Bregzitu, većina građana Škotske je glasala za ostanak u EU. Britanska vlada je za sada isključila bilo kakvu mogućnost davanja bilo kakvog specijalnog statusa Škotskoj koje bi odražavalo raspoloženje tamošnjih birača.

Pitanje granice između Severne i Republike Irske, jedno je od tri sporna pitanja između Britanije i EU u pregovorima o Bregzitu. Potreban je i sporazum o položaju evropskih državljana u Britaniji, kao i britanskih u EU, te cene koju London treba da plati. Dogovor o ovim pitanjima je uslov za drugu fazu razgovora o trgovinskim odnosima.

XS
SM
MD
LG