Dostupni linkovi

Ubijen bivši predsednik Jemena


Bivši jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh
Bivši jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh

Bivši predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh je ubijen tokom borbi u Sani protiv proiranske milicije Huti, javila je saudijska televizija Al-Arabija, pozivajući se na izvore iz Salehove partije.

Zvaničnici iz Salehove stranke Opšti narodni kongres Faska al-Sajed (Fazka al-Sayyed) potrdili su za Rojters da su Huti ubili 75-godišnjeg Saleha van Sane, u kako su ga Huti nazvali - napadu granatama i pucnjavi.

Prethodno je vođstvo Huta postavilo video na društvenim mrežama na kome je, kako se tvrdi, vidi Salehovo telo sa ranom na glavi. Prvobitno je Salehova partija negirala vest o njegovoj smrti.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova (pobunjeničko) objavljuje kraj izdajničke milicije kao i smrt njenog šefa (Saleha) i brojnih drugih kriminalnih elemenata", saopštila je televizija al-Masira, povezana sa Hutima.

Huti borci su u ponedeljak izutra digli u vazduh Salehovu kuću, nakon čega su usledili vazdušni napadi koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, drugi dan za redom, kažu meštani, prenosi Rojters.

Huti i Saleh su bili u savezu protiv priznatog predsednika Jemena Abd Rabo Mansura Hadija, ali se taj savez nedavno raspao i došlo je do sukoba.

Hadi je naredio vojsci da uz podršku Saudijske Arabije ponovo zauzme glavni grad.

Pojačani su sukobi u Sani, glavnom gradu Jemena, a u poslednjih šest dana poginulo je najmanje 125 ljudi, dok ih je 238 ranjeno, saopštio je danas Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK).

U akcijama saudijske koalicije, koju podržavaju SAD i druge zapadne zemlje, poginulo je na stotine civila, ali nije uspela da ostvari značajniji napredak u skoro trogodišnjoj kampanji čiji je cilj da ojača poziciju predsednika Hadija, podseća britanska agencija.

XS
SM
MD
LG