Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pacoli: Srbija ne mora da kaže da priznaje Kosovo, već da tako postupi


Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio je da Srbija ne mora otvoreno da kaže da priznaje nezavisnost Kosova, već samo da "postupi tako".

Pacoli je rekao u intervjuu za Dojče vele, vođenom na srpskom jeziku, da Priština želi dobre odnose sa Srbijom, navodeći da je "realnost da Srbija može uticati na region", kao i da "Kosovo ima jaku dugu granicu sa Srbijom".

Šef kosovske diplomatije je kazao da veruje u mogućnost normalizacije odnosa sa Srbijom i dodao da kosovska strana u proteklih nekoliko meseci nije reagovala na "provokacije" i da je političarima iz Srbije dozvoljeno da posete Kosovo.

On je rekao da podela Kosova nije moguća, pozivajući se na Ahtisarijev plan gde je precizirano da ne može doći do podele Kosova niti njegovog pripajanja drugim državama.

Govoreći o pet članica EU koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, Pacoli je ocenio da Kosovo zaslužuje njihovo priznanje, navodeći da ono "nije krivo za dešavanja u Španiji" niti niti za probleme u državama koje ga nisu priznale.

Odgovarajući na pitanje kada će posetiti Beograd, šef kosovske diplomatije je rekao da je već imao kratke sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i dodao da njegova poseta Beogradu zavisi od dobre volje Srbije i Kosova.

Upitan da odgovori na tvrdnje da Priština plaća malim državama za priznanje nezavisnosti Kosova, odgovorio je da ne želi da odgovara na "banalno pitanje".

On nije direktno odgovorio na pitanje da li postoji plan za stvaranje Velike Albanije, navodeći da će Priština imati fantastične odnose sa svim zemljama u regionu, posebno sa Albanijom.

"Imamo zajedničke vladine konferencije, idemo na usvajanje zajedničkih dokumenata, omogućićemo slobodno kretanje ljudi", kazao je kosovski ministar.

Kako je naveo, sve zemlje regiona su usmerne ka EU i znaju da jednog dana granice neće imati smisla.

Pacoli je rekao da Kosovo želi dobre odnose sa svim država, pa i sa Rusijom, iako se ta zemlja oštro protivi kosovskoj nezavisnosti.

Kosovo je mala zemlja koja ne bira blokove i mora imati prijatelje na svim stranama, rekao je on i ocenio da je rusko nepriznavanje Kosova "politika".

"Mi smo moderna zemlja i hoćemo da živimo moderno u modernom svetu gde se kreću ljudi, ideje, kapital i roba... To hoćemo i u pogledu sa Rusijom. Mi nemamo ništa protiv Rusije, to je država koju cenimo i mi ćemo se postarati da imamo dobre odnose", naveo je šef kosovske diplomatije.


XS
SM
MD
LG