Dostupni linkovi

Honduras: Uveden policijski čas zbog izborne krize


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Vlasti u Hondurasu najavile su policijski čas i ukinule su neka ustavna prava građana kako bi bezbednosne snage sprečile nerede zbog izborne krize u toj zemlji pošto su oba kandidata na predsedničkim izborima proglasili pobedu, a brojanje glasova ulazi u šesti dan.

Kandidat levičarske opozicije u Hondurasu Salvador Nasrala izjavio je da ne priznaje rezultate predsedničkih izbora u toj zemlji, osuđujući izbornu komisiju za manipulaciju jer dosadašnji predsednik Huan Orlando Ernandes vodi s malom razlikom, prenosi Beta.

Izborna komisija je do petka prebrojala 95 odsto glasova, a brojanje glasova iz 1.031 kutije gde su uočene nepravilnosti vršiće se ručno, navodi agencija AP.

Preliminarni izborni rezultati pokazuju da dosadašnji predsednik Huan Orlando Eernandes vodi sa 46.000 glasova u odnosu na svog rivala.

Demonstranti su se u iščekivanju izbornih rezultata sukobili s policijom koja je ispaljivala suzavac, vodene topove i bacala šok bombe. Portparol policije rekao je da je najmanje 12 ljudi povređeno u sukobima.

Grupa demonstranata blokirala je autoput zapaljenim gumama i drugim otpadom, a neki roditelji koji su tuda prolazili su bili primorani da prenose decu pored zapaljenih barijera.

U ukazu koji je potpisao doskorašnji predsednik navodi da će ustavna prava građana biti suspendovana 10 dana kako bi se omogućilo vojsci i policiji da kontrolišu situaciju, kao i da će policijski čas biti na snazi svakog dana od šest časova ujutru do 18 časova posle podne.

Konzervativni predsednik Hernandez želi da ponovo bude izabran za predsednika Hondurasa, ali njegovu nameru osporava kontroverzna odluka Vrhovnog suda koja mu dopušta drugi mandat uprkos ustavnoj zabrani.

Predsednički izbori u Hondurasu su deseti od obnavljanja demokratije u toj zemlji 1980. godine, posle gotovo 20 godina vojnih režima.

XS
SM
MD
LG