Dostupni linkovi

Plenković i Čović nezadovoljni presudom bosanskim Hrvatima


Andrej Plenković i Dragan Čović

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović ponovo su sinoć u Zagrebu izrazili nezadovoljstvo osuđujućom haškom presudom ratnim vođama bosanskih Hrvata.

"Izrazili smo nezadovljstvo dijelovima presude koji se odnose na po našem dubokom uvjerenje, nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje i određene političke konotacije koje ta presuda ima aludirajući na odgovornost tadašnjeg političkog vrha Hrvatske", rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Zagrebu poslije susreta s Čovićem.

On je najavio da će idućeg petka posjetiti Mostar da bi se razgovarao s predstavnicima Hrvata i veteranskih udruženja, kao i da bi uputili "poruku smirivanja i snažne podrške Hrvatske".

Na sastanku su razgovarali i o mogućnostima za eventualno pravno osporavanje presude. Plenković je najavio i da će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iduće srijede na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj završetku rada Haškog tribunala "jasno artikulisati stav Hrvatske o presudi".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predstavnik bosanskih Hrvata, Dragan Čović rekao je da Hrvati u toj zemlji sa zabrinutošću prate sve ono što se u Hagu dešavalo proteklih dana.

"Želimo stati iza svakog časnog pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane i ohrabriti te ljude da ne nasjedaju na bilo koji oblik provokacije kojih već danas ima na nekim portalima i istupima nekih ljudi u BiH", rekao je Čović.

Šestorici čelnika "Herceg-Bosne" Haški tribunal je u srijedu izrekao konačnu presudu kojom su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za zločine nad Muslimanima tokom rata u BiH.

XS
SM
MD
LG