Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ukinut imunitet šestorma poslanika zbog nasilja u Sobranju


Makedonski parlament ukinuo je danas imunitet šestoro poslanika koalicije opozicionog VMRO DPMNE koji su bili umešani u upad demonstranata u parlament i nasilje nad poslanicima palamentarne većine 27. aprila.

Tih šestoro opozicionih poslanika Tužilaštvo za organizovani kriminal Makedonije, kako je saopštilo, "goni za krivično delo terorističko ugrožavanje ustavnog poretka" i traži da im sud odredi pritvor.

Šef Poslaničke grupe vladajućeg SDSM Tomislav Tuntev je rekao pre glasanja da "poslanici biraju izmedju dve opcije – da u Makedeoniji počne da vlada pravo ili da se i dalje sprovodi selektivna pravda" (kao u vreme prethodne vlasti VMRO DPMNE).

Krivični sud u Skoplju zatražio je u utorak da bude skinut imunitet poslanika koalicije najveće opozicione stranke Krsta Mukovskog, Saša Vasilevskog, Ljupča Dimovskog, Žakline Peševski, Johana Tarčulovskog i Ljubena Arnaudova, da bi mogao da razmatra zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal za odredjivanje pritvora.

Tih šestoro poslanika koalicije koju predvodi stranka Nikole Gruevskog je, po tužilaštvu, pod istragom zbog nasilja u Sobranju Makedonije 27. aprila, kada su demonstranti "Za zajedničku Makedoniju", pristalice VMRO DPMNE, upale u parlament i fizički napale poslanike nove većine koju su formirale suparničke stranke SDSM, DUI i Alijansa za Albance.

Zajedno sa šest poslanika VMRO DPMNE za "terorističko ugrožanje ustavnog poretka" 27. aprila, osumnjičeno je još 30 osoba, medju kojima su i vodje protesta "Za zajedničku Makedoniju", policajci i funkcioneri policije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal ih sve goni za krivično delo "terorističko ugrožavanje ustavnog poretka", za koje je kazna najmanje 10 godina zatvora.

Do sada je za nasilje u Sobranju Makedonije pritvor odredjen za 16 osumnjičenih, a tri učesnika dogadjaja oko i u parlamentu su dobila kućni pritvor, dok je još nekoliko nedostupno.

U nasilju kada su demonstranti, pristalice tada vladajuće VMRO DPMNE, 27. aprila upali u Sobranje pošto je parlamentarna većina posle višednevnog ometanja izabrala poslanika DUI Talata Džaferija za predsednika parlamenta, povredjeno je više od 100 osoba, medju kojima vodeći ljudi tadašnjih opozicionih stranaka SDSM, DUI i Alijansa za Albance.

XS
SM
MD
LG