Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić: Strategija Atlantskog saveta važan dokument


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je strategija za Balkan koju predlaže Atlantski savet SAD važan dokument i da je zadovoljan većinom onoga što je napisano.

„Smatram da bi bilo dobro kada bi se to pretočilo realnu politiku Sjedinjenih Država ida bi doprinelo našim boljim odnosima u budućnosti. I da bar ponekad Srbi i Amerikanci mogu da pronađu zajednički imenitelj makar oko nekih ključnih stvari. To bi bio veliki pomak za Srbiju, a mislim da Amerikancima ne bi smetalo“, rekao je Vučić.

Vučić je, nakon razgovora sa ministrom odbrane i načelnikom Generalštaba o stanju u vojsci i o planovima opremanja i naoružavanja, naveo i da je po njegovom mišljenju u tom dokumentu važniji politički okvir od zalaganja za stalno američko vojno prisustvo u regionu, jer su u oni već u bazi u Bondstilu na Kosovu.

Atlantski savet SAD objavio je 28. novembra izveštaj "Balkan napred - nova američka strategija za region", u kojem se predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u jugoistočnoj Evropi i zalaganje za "istorijsko približavanje" sa Srbijom.

U izveštaju se takodje predlaže obnavljanje reputacije SAD kao "iskrenog posrednika", kao i oslanjanje na preduzetnike i mlade u regionu.

Takođe, predsednik Srbije rekao je medijima da Srbija pregovara sa Belorusijom i još nekoliko država o kupovini novih oružja i oruđa protivvazdušne odbrane i vazduhoplovstva.

"Razgovarao sam svojevremeno o tome i sa predsednikom Lukašenkom i sa predsednikom Putinom. Imamo određene ideje i nabavke i iz nekih drugih zemalja o kojima razgovaramo. Nismo još sve sasvim dogovorili, ali za neke stvari su nam razgovori pri kraju", naveo je Vučić. On je ponovio da Srbija ima dobre partnerske odnose sa NATO koje će nastaviti, a isti princip važi i za Rusiju.

Predsednik Srbije najavio da je će svi pripadnici sektora bezbednosti do kraja 2017. godine dobiti bonus od 10.000 dinara, rekavši da će uskoro biti napravljen plan izgradnje stanova koji će omogućiti da oko 30.000 pripadnika snaga bezbednosti, u naredne tri godine, reše stambeno pitanje.

Takođe, Vučić je naveo i da će prilikom predstojeće posete Rusiji, sa predsednikom te zemlje Vladimirom Putinom razgovarati i o snabdevanju Srbije gasom iz te zemlje.

"Pokušaćemo da napravimo dobre aranžmane za Azotaru i MSK, čija proizvodnja je u potpunosti zavisna od gasa. O tome ćemo pokušati da napravimo jedan poseban aranžman. Tako da ću svakako o tome razgovarati sa Vladimriom Vladimirovičem“, rekao je Vučić.

Precizirao je da sa ruskom stranom do sada nije razgovarano o garancijama ili sredstvima za eventualno učešće Srbije u gasovodu Turski tok.

XS
SM
MD
LG