Dostupni linkovi

Kijevski patrijarh poziva Moskovsku patrijaršiju na pomirenje


Poglavar ukrajinske pravoslavne crkve Filaret
Poglavar ukrajinske pravoslavne crkve Filaret

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve patrijarh Filaret pozvao je Rusku pravoslavnu crkvu na pomirenje posle višegodišnjih tenzija izazvanih ukrajinskom krizom, i ocenio da je vreme "da se okončaju podele izmedju pravoslavaca".

Posle odvajanja Ukrajine od Sovjetskog Saveza 1991. godine, Filaret, koji je bio pripadnik Moskovske patrijaršije, oformio je autokefalnu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Kijevskog patrijarhata, čiji je samoproklamovani patrijarh, zbog čega ga je Moskva ekskomunicirala.

Filaret je u pismu datiranom 16. Novembra, koje je danas objavljeno, od moskovskog patrijarha Kirila zatražio da donese odluke kojim će se okonćati sadašnja sukobljavanja i rekao da želi da prekine podele i raskole izmedju pravoslavaca.

"Poslednjih godina brojnje ljutnje i neslaganja bacili su senku na odnose izmedju pravoslavaca u našim zemljama. Molim oprost zbog grešenja u rečima, delima i osećanjima, i isto tako svim srcem dajem iskren oprost svima", napisao je Filaret.

Ovo se dogadja u trenutku kada se u Moskvi održava sastanak episkopa Moskovske patrijaršije, kome će, kako se očekuje, po prvi put prisustvovati ruski predsednik Vladimir Putin.

Odnosi dve crkve su često zategnuti a tenzije su produbljene rusko-ukrajinskom krizom obeleženom ruskim pripajanjem Krima u martu 2014. godine posle čega je usledio sukob sa proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

U saopštenju Moskvoska patrijaršija je ocenila da ovo pismo govori o želji da počnu da se prevazilaze "tužne podele koje traju četvrt veka", i navela da je formirala komisiju za to pitanje.

XS
SM
MD
LG