Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Merkel i Erdogan razgovarali o bilateralnim pitanjima


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je danas telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prvi put od letošnjeg izbijanja tenzija između te dve zemlje, rekli su danas turski zvaničnici.

Merkel je u razgovoru obećala da će raditi na tome da se što pre pošalju sredstva Evropske unije namenjena za pomoć sirijskim izbeglicama u Turskoj, rekli su zvaničnici iz Erdoganove kancelarije.

Merkel i Erdogan su takođe razgovarali o tome koliko je važno da sarađuju u borbi protiv terorističkih grupa, uključujući kurdskih pobunjenika i dogovorili su se da češće razgovaraju kada bude formirana nova nemačka vlada.

Dvoje zvaničnika dogovorili su se da daju "novi podstrek bilateralnim kontaktima na visokom nivou", kada bude formirana nova nemačka vlada, javila je turska novinska agencija Anadolija.

Ovaj telefonski razgovor usledio je dan pošto je Erdogan telefonom razgovarao sa svojim nemačkim kolegom Frankom Valterom Štajnmajerom, prenela je Anadolija.

Više pitanja izazvalo je tenzije između dve zemlje, među kojima hapšenje nekoliko nemačkih državljana osumnjičenih za optužbe vezane za terorizam u turskoj posle propalog puča 2016. godine. Turska je takođe optužila Berlin da je Nemačka utočište za kurdske pobunjenike.

XS
SM
MD
LG